GündemKöşe Yazıları

İncir İle “Yemiş” Lezzeti

İncir İle “Yemiş” Lezzeti

 

Ege Bölgesi’nde, özellikle Ege’nin Aydın ve Denizli şehirlerinde, Ege şivemizde “incir” meyvesi için “yemiş” kelimesini kullanırız. İncir yahut yemiş, faydaları saymakla bitmeyen bir yiyeceğimizdir. Yemişin kurusu kışın çerez niyetine (kuruyemiş grubu), yazın çiğ (taze meyve) hâlinde, incir sütü vücuttaki siğillere şifa niyetine, incir ağacının kalın dalları harika bir bebek beşiği olarak, incirin -insan elini andıran- kocaman yaprakları ilaç yapmak amaçlı, “incir arası ceviz kıstırması” da turizmde bir numara olarak tüketilir. İncir dolmasında; şekerlenip kaynatılan kuru incirlerin arasına oturtulan büsbütün hâldeki kuru ceviz içleri ne kadar enfes bir “incir dolması” oluverir. İncir tatlısı, incirli kek, incir reçeli, incirli pasta, incirli kurabiye, incir şurubu, incir kolonyası, incir losyonu, incirli şampuan, incir kremi derken ünlü olmuştur midye kabuğundan (midye dolmasından) çıkan inci tanesi misali çok değerli incirlerimiz. “İncir Tadında İyilik Öyküleri [Timaş Yayınları]”  kitabını çabucak okuyup bitiren, eserdeki sevdiğim öyküleri bir yere not alan, kitabın en son bölümündeki incirli tatlı tariflerinden en bilinenlerini de okurlarımla paylaşan biriyim. Buyurun aynı kitaptan size “incirli cevizli kek” tarifini aktarayım:

 

 

İNCİRLİ CEVİZLİ KEK

 

 

Malzemeler:

 

1 su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı toz şeker

2 su bardağı un

2 adet yumurta

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

1 tatlı kaşığı tarçın

1 su bardağı ceviz

1 su bardağı incir

 

 

Hazırlanışı:

 

“Kek için gerekli olan 1 su bardağı cevizin kabuklarını kırıp çok fazla toz haline gelmeyecek şekilde robottan geçirin. İncirleri küçük küçük doğrayın. Sonra keki hazırlamak için geniş ve derin bir kap alın ve içine 2 adet yumurtayı kırıp iyice çırpın. Sonra 1 su bardağı toz şekeri ilave edip çırpmaya devam edin. Şekerler eriyene kadar iyice çırpın. Bu malzemeleri çırptıktan sonra 1 su bardağı sıvı yağı da ilave ederek çırpın. Ardından robottan geçirdiğiniz cevizleri ilave edip karıştırın. Cevizlerin ardından daha önceden küçük küçük doğranmış incirleri de ekleyip karıştırın. Bu malzemelerin ardından 2 su bardağı unu azar azar ekleyin. Sonra 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu ve 1 tatlı kaşığı tarçını ilave edip karıştırın. Bütün malzemeleri sırası ile bu şekilde koyduktan sonra kullanacağınız fırın tepsisini yağlayın ve hazırladığınız bu karışımı tepsiye döküp fırına gönderin. Yaklaşık olarak 35-40 dakika kadar pişmesini bekleyin. Piştikten sonra fırından alın ve soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra fırın tepsisinden çıkarıp servis tabaklarına alarak servis yapabilirsiniz. İncirli cevizli kekiniz hazır. Afiyet olsun…”

 

Her insanın yemek tarifi, damak zevki birbirini tutmaz. Beş parmağımızın bile beşi birbirine benzemez. Mutfaktan mutfağa, kadından kadına, malzemeye ve tarifine göre değişir ağızda dağılan tatlar. Bir incir çekirdeğinden yola çıkın siz de. Nohut oda bakla sofa misali olan huzurlu hanelerimiz incir çekirdeklerinin, nar tanesinin bereketine karışsın.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu