GündemKöşe Yazıları

İncirli Tariflerle Ballanan İncir Tatlısı

İncirli Tariflerle Ballanan İncir Tatlısı

 

         “İncir Tadında İyilik Öyküleri (Timaş Yayınları)” kitabından tarifler vermek usuma esiverdi. İncirli tariflerle ballanan incir tatlısı pişirmek, incir tadındaki iyilik öyküleriyle sohbet demlemek, incir çekirdeği ve nar tanesinin bereketiyle çoğalan arkadaş meclislerini yaşatmak nasip olmalı insanlığa.

 

İNCİR TATLISI

 

Malzemeler:

 

20 adet kuru incir

3/4 su bardağı toz şeker

1 su bardağı ceviz içi

2 adet karanfil

1 tatlı kaşığı tarçın

1 paket kremşanti

3,5 su bardağı süt

1,5 su bardağı su

 

 

Hazırlanışı:

 

          “2,5 su bardağı sütü tencereye koyun. Altını yakın. Süt kaynarken incirleri hazırlayabilirsiniz. Kuru incirlerin sap kısmındaki bağlantı yerlerini kesin. İncirleri derin bir kaba alın. Üzerlerine kaynattığınız sütü dökün. İncirleri sütte 1,5 saat bekletin. Bu sayede hem yumuşayacak hem de hoş bir lezzet alacaklar. Kremşantiyi bir kaba dökün. Üzerine kalan bir bardak soğuk sütü boşaltın. Mikserle çırpın. Yavaş devirle başlayın, daha sonra devrini arttırın. Kremşanti kıvama gelince bir süre buzdolabında bekletin. Cevizleri bıçakla büyük parçalara bölün. Üzerine tarçın ve toz şeker ilave edip harmanlayın. Sütü süzerek incirleri alın. Üzerlerinde kalan süt kalıntılarından kurtarmak için yıkayın. Alt kısımlarını açtığınız incirlerin içine aldığı kadar ceviz doldurun. İncirleri tencereye dizin. Üzerlerine şeker serpin. Karanfil tanelerini ekleyin. Su koyun. Ocağı yakın. Su kaynamaya başlayınca kısın. 20 dakika kısık ateşte pişirin. Pişen incirleri tabağa alın. Tenceredeki su yarıya inene kadar harlı ateşte çektirin. İncirleri kremşantilerin yanına dizin. Çektirdiğiniz sosu incirlerin üzerine dökün. Cevizli incir tatlınız hazır! Afiyet olsun.”

          ‘İncir’ yahut yöresel dildeki tabiriyle ‘yemiş’ meyvesi hem yaş-taze hâliyle tüketilen hem de kurusuyla evlerde çerez niyetine yenilen şifalı bir çeşnidir. Yeni tip virüs olan Covid-19 virüsüyle tüm dünya tanışıp da karantina günlerinde, genel salgında evlere kapandığımız dönemde hepimiz organik yiyecekler tüketmeye yöneldik. İşte kuruyemişler, dalından koparılan meyveler, köylü insanımızın ürettikleri, ev yapımı taş fırın ekmeği, gezen tavuk yumurtası, organik horoz eti suyu, ördek kızartması, bıldırcın yumurtası, taze tereyağı, manda kaymağı, öğütülmüş mısır unu, yulaf ekmeği, keçi peyniri, koyun yoğurdu, inek sütü, kuzu eti, bahçedeki sebze ve meyve, ovadaki arının balı, yayladaki salma hayvanlarının ürünleri, ev yapımı meyve suyu, reçel çeşitleri, anne turşusu, etsiz çiğ köfte, hoşaf, daha yüzlerce organik yiyecek ve içecek pandemi döneminde altın değerinde oldu.

Minicik incir çekirdeğinden pay biçin. Rabbimizin biz insanlara armağan ettiği nimetlerin sayısı, ismi saymakla bitmez. İncir tatlısı, incir reçeli, incir kurusu, incirli kek, incirli çikolata çay saatlerimize nasıl da tat katar. İncir tadında iyilik öykülerimiz her zaman o saf tadında kalsın. İncir çekirdeğinin bin bir bereketi sofranıza konuk olsun.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu