GündemDünyadan Haberler

İstanbul’un Fethinde Balıkesir’in de Rolü Var!

Fatih Sultan Mehmet’in gemileri Haliçe indirirken kullandığı kızakların Balıkesir Kazdağlarından gönderilen Göknarlardan yapıldığı rivayet edilir.

Sultan II. Mehmet İstanbul’un fethinde gemileri Haliç’e indirmek için bir plan yapmaktadır. Ancak Sultan’ın, gemileri Haliç’e indirmek için kullanılacak kızaklar için hangi ağacın uygun olacağı ve nereden, nasıl temin edeceği ile ilgili olarak tereddütleri vardır. Bu iş için âlimlerini toplayarak istişare eder ve aklındaki planını onlara aktarır. İstişare sonucunda, bu iş için en uygun ağacın Göknar olduğuna ve ulaşım stratejisi açısından da kerestenin temin edileceği yer için en uygun bölgenin Kazdağları olacağına karar verilir.

Ancak bir sorun daha vardır! Bu kızakları yapacak kereste ustaları nerden bulunacaktır? Bu amaçla kereste işinde uzmanlıkları ile nam yapmış olan Toroslardaki Tahtacı Türkmenleri de Fatih’in fermanı ile Kazdağlarına yerleştirilerek bu vazife ile görevlendirilirler. Sonuçta Kazdağı Göknarından yapılan kızaklar gemilerle İstanbul’a gönderilir.

İşte Balıkesir Kazdağlarından gönderilen bu kızaklar sayesinde gemiler Haliç’e indirilir ve İstanbul feth olunur.Ne mutlu Balıkesir’e ki Kuva i Milliye hareketin de olduğu gibi İstanbul’un fethinde de önemli bir rol oynamış. İstanbul tethin 565. Yıldönümü kutlu olsun.Merhabahaber

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu