GündemSiyasetTürkiye Gündemi

İsveç NATO’ya Üye Olabilir Mi?

İsveç NATO’ya üye olabilir mi? Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan net yanıt

 

İsveç Nato'Ya Üye Olabilir Mi?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Ürdünlü mevkidaşı ile basın toplantısı gerçekleştirdi. Gerçekleştirdiği basın toplantısında “Stockholm’de Kur’an-ı Kerim’e yapılan aşağılık saldırıyı ve uyarılarımıza rağmen bu saldırıya göz yumulmasını bir kez daha kuvvetle kınıyoruz” dedi. Bakan Fidan, ‘İsveç NATO’ya üye olabilir mi?’ sorusuna yanıt verdi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Ürdünlü mevkidaşı ile ortak basın açıklaması yaptı. Bakan Fidan İsveç’in Başkenti Stockholm’de Kur’an-ı Kerim’e yönelik skandal eyleme tepki gösterdi. Ayrıca, Bakan Fidan İsrail’in Cenin’de yaptığı saldırılara yönelik açıklama yaptı. Yaptığı açıklama ise, “Masum Filistinli kardeşlerimize yönelik baskınlar ve yerleşimcilerin saldırıları bir an evvel durmalıdır.”

Bakan Fidan’ın açıklamaları şu şekilde;

İSVEÇ’İN PROVOKASYONU

“Stockholm’de Kur’an-ı Kerim’e yapılan aşağılık saldırıyı kuvvetle kınıyoruz. Dahası, uyarılarımıza rağmen bu saldırıya göz yumulmasını da bir kez daha kuvvetle kınıyoruz.”

“İsveç, ev ödevini yerine getirirse…”

Fidan, Türkiye olarak zaman baskısının bir metot olarak kullanılmasını tasvip etmediklerini dile getirdi. Ardından, prensipli olarak konuya yaklaştıklarını belirtti. Ayrıca, Madrid’de mutabık olan anlaşma çerçevesinde İsveç tarafının tıpkı Finlandiya’da olduğu gibi terörle mücadele açısından yükümlülüklerini yerine getirmesini beklediklerini de ifade etti.

İsveç ve terörle mücadele konusuna ilişkin Fidan, şu ifadeleri kullandı:

“Terör örgütlerinin, Stockholm sokaklarında rahatlıkla her türlü eylemi organize edebildiği, gösteri ve protesto etkinliklerini yapabildiği, para toplayabildiği, çatışma bölgeleriyle insan trafiğinin olduğu, sınırlarından giren herhangi bir mülteci kisvesindeki insanlara ne amaçla geldiğinin sorulmadığı, kısacası bilerek ya da bilmeyerek ev sahipliği yaptığı bir ortamda tabii ki bizim profesyonel olarak güvenlik değerlendirmesi açısından şu anda çok olumlu bir tablo çiziyor olmamız çok mümkün değil.”

BİZİ DAHA FAZLA DÜŞÜNDÜRÜYOR

Fidan, Türkiye’nin prensiple hareket ettiğini vurgulayarak, “İsveç, eğer gayretlerine devam eder, ev ödevini yerine getirirse, tıpkı Finlandiya örneğinde olduğu gibi her zaman için başka alternatifler de mevcut. Ama terörle mücadele zaten başlı başına İsveç için bir problem alanıyken, kutsal değerlere hakaret edilmesine izin veren bir atmosferin olması, İsveç’teki güvenlik sisteminin algısının bu provokasyonlara engel teşkil edecek bir mekanizma üretememesi ve önleyememesi açıkçası bizi daha da fazla düşündürüyor.” diye konuştu.

Bakan Fidan, bütün bunların hepsinin dikkate alındığına ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuları yakından takip ettiğine dikkati çekti. Ayrıca Fidan, 6 Temmuz’da gerçekleşecek toplantı neticesinde tekrar durumların gözden geçirileceğini kaydetti.

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu