Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemYaşam

Kahve Alırken Dikkat Edilecek Noktalar

Kahve çeşitliliği son on yılda muhteşem bir artış göstermeye başladı. Peki kahve alırken dikkat edilmesi gereken noktalar nedir?

 

Kahve Alırken Dikkat Edilecek Noktalar

Kahve Alırken Dikkat Edilecek Noktalar,

İster filtre kahve için alın, isterseniz espresso, V60 veya Türk kahvesi. Hangi kahveyi içiyorsanız olun 2 sınıf kahve söz konusudur. Bunlardan birincisi ticari kahveler bir diğeri ise nitelikli kahvelerdir.

  • Kahvenin Türü

Satın alacağınız kahve ambalajının üstünde Arabica veya Robusta kahve oranı yazıyor mu? Arabica yüksek irtifada yetişen, daha kaliteli ve pahalı bir çekirdek türüdür. Kafein oranı Robusta’ya göre daha düşüktür. Robusta ise piyasada daha ucuza bulunabilecek bir kahve türüdür.

Kahve üreticileri genellikle bu ikisini kavurup birbirine karıştırmaktadır. Bu sayede kahve fiyatını aşağı çekebilmektedirler. Fakat yüzde olarak Arabica ve Robusta değerini paylaşmamaktadır. Bu durum kahveyi bilinçli bir şekilde içmeye başlayan kişiler için dikkat etmesi gereken ilk konulardan biridir.

Kahve Alırken Dikkat Edilecek Noktalar

  • Kahve Çekirdeğinin Türü

Satın aldığınız kahve hangi yöreye ait? Kahve kuşağı denilen Ekvator bölgesinde birbirinden farklı tatlara sahip kahve üretilmektedir. Brezilya, Kolombiya, Yemen, Ekvador, Honduras, Guatemala, Etiyopya, Sumatra gibi farklı yörelere ait birçok kahve çeşidi bulunmaktadır. Satın aldığınız her kahvede zamanla bunların arasındaki farkları ayırt etmeniz mümkündür. Bu nedenle kahve satın alırken yetiştiği yeri bilmeniz önemlidir.

Fakat bunu anlayabilmeniz için de ambalajın üstünde kahvenin hangi yöreye ait olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Ayrıca bunun için de kahvenizin harmanlanmış kahve değil single origin olması gerekmektedir.

  • Kahvenin Kavrulma Tarihi

Kahvenin kavrulma tarihi aynı zamanda son kullanma ömrünü de belirlemektedir. Kahvenin kavrulmasıyla birlikte yeşil çekirdekler hacim kaybetmektedir. Ayrıca kahve çekirdeği karbondioksit yüklemektedir. Bu karbondioksitin açığa çıkması için de kavrulduktan bir süre sonra gazı atması gerekmektedir.

Satın aldığınız kahvenin mükemmel içime ulaştığı gün kavrulduktan sonraki ikinci haftadır.

  • Valfli Kahve Ambalajı

Kahve ambalajlarındaki valf, yuvarlak şekilli plastik bir parçadır. Kahvedeki karbondioksitin dışarı atılmasına yaramaktadır. Kahve ambalajının içinden dışarı karbondioksit çıkarken, ambalajın içine oksijen girmemektedir. Oksijenin kahveyle buluşması bayatlamaya neden olduğu için hava almaması önemlidir.

Kahve Alırken Dikkat Edilecek Noktalar

  • Doğru Öğütme Yöntemi

Bir kavurmacıdan veya internet sitesinden kahve alırken size “Nasıl kahvenizin nasıl çekilmesini istersiniz?” diye sorulmaktadır. Bu soru satın aldığınız kahveyi hangi yönteme yapacağınıza göre değişmektedir. Kısaca,

  1. Türk kahvesi pudra inceliğinde,
  2. Espresso demleyeceğiniz kahve kum inceliğinde
  3. French press kısmen daha kalın ve
  4. V 60 kahve daha iri kalınlıkta çekilir.

Bunun sebebi ise demleyeceğiniz kahve türünün yöntemine göre en iyi ekstrasyonu (çıkışı) vermesidir.

  • Kavrulma Derecesi

Kavrulma derecesi açık, orta ve koyu derecelerde olmaktadır. Bu kavrum derecesi değiştikçe aynı çekirdekten farklı tatlar alınmaktadır. Kahve çekirdeklerinin açık ve orta derecede kavrulmasıyla tadım notları daha fazla ortaya çıkarken içimi daha yumuşak olmaktadır. Ayrıca koyulaştıkça acılaşmaktadır.

  • Tadım Notları

Satın aldığınız kahvenin yetişme koşulları, deniz seviyesinden yüksekliği, yetiştiği ülke, coğrafya, kahvenizin alt notlarını belirlemektedir. Satın alacağınız kahvenin üstünde tadım notları yazarsa daha bilinçli bir şekilde tüketebilirsiniz. Ayrıca kahvelerinizin tatlarını ayırt etmeye başlayabilirsiniz.

Kahveniz odunsu mu, meyveli mi, baharatlı mı? Hangi meyve ya da baharat notlarına sahip?

Kahvelerin tatlarını birbirinden ayırabilecek damağın oluşması zaman alacağından bu bilgiye önden sahip olmak yararlı olacaktır.

Kahve Alırken Dikkat Edilecek Noktalar

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

 

 

Bu haberin derlemesinde bikahvearasi.com'un katkıları bulunmaktadır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu