Kalem ve Yazı Hiç Olmasaydı?

Kamil Akyürek

Kamil Akyürek

Tüm Yazıları

Kalem ve Yazı Hiç Olmasaydı?

Bugün bu yazıyı büyük ihtimalle okuyamazdınız, elinizdeki telefon hiç var olmazdı ve siz bugün hayatta dahi olmayabilirdiniz.

Neden mi? Çünkü tıp, ilaç ve eczacılık alanında yapılan hiçbir çalışma kayıt altına alınamamış olacaktı. Belki şarkılar söylenecekti ama daha sonra unutulup gidecekti. Kimse sizi hatırlamayacak ve ardınızdan gelen nesiller, “Vay be, kimmiş bu adam?” diye methiyeler düzemeyecekti. Ne savaşlar ne de icatlar yazıya dökülebilecekti.

Peki, bunun diğer etkisi nedir? Okumak. Yazı ortadan kalkınca okumak da ortadan kalkardı. Dolayısıyla konuşulan diller dahi sürekli değişirdi. Mesela bir markete gittiniz ve neyin nerede olduğunu bilmiyorsunuz. Sadece mağazalar var, ama hepsi isimsiz…

Yazı ve okuyabilme kabiliyeti ise canlı türleri arasında sadece insanlarda mevcut. Bunun farkında olarak daha fazla okumamız ve yazmamız gerektiğini düşünüyorum.

Kalem ve Yazı Hiç Olmasaydı?
Kalem Ve Yazı Hiç Olmasaydı?

Günün Kelimesi

Bir önceki köşe yazımda kelime etimolojilerinden ve günlük hayatta sık kullandığımız ama anlamını bilmediğimiz bazı kelimelerden bahsetmiştim. Bu konunun ilgi görmesi üzerine artık her yazımda sizlerle birlikte bir kelimeyi mercek altına almak istiyorum. Bugün bizler için seçtiğim kelime: “Pantolon.”

Günümüzdeki anlamıyla, “İki bacağın her biri için ayrılarak dikilmiş dış giysi.” Araştırmalarıma göre bu kelimenin kökeni için birçok farklı görüş var. Evliya Çelebi’ye göre Rumeli ağzına ait bir kelime olduğu söyleniyor. Ancak daha güvenilir kaynaklar, “pantolon” kelimesini olduğu gibi Fransızcadan aldığımız yönünde bilgi veriyor.

“Peki, Fransızlar kimden aldı kardeşim bu kelimeyi?” diyebilirsiniz elbette. Onlar da İtalyanlardan alıyor… İtalyanlarda efendim Korelilerden alarak… Yok yok, şaka yapıyorum.

Kelimemiz İtalyancada “Pantalone” olarak yazılıyor ve “eski Venedik güldürü tiyatrosunda şalvarlı yaşlı adam” anlamına geliyor. Aynı zamanda Venedik’te bir kentin ismi ve erkek adı olarak da “San Pantalone” ve “Pantaleon” şeklinde karşımıza çıkıyor. Bir tiyatro oyunundan veya kent adından nasıl buralara kadar gelindiği ise bir sır olarak kalacak sanırım...

Havran İlçesi Nüfus Verileri ve İdari Yapısı

Yusuf Emir Akpınar

yazı kalem Yusuf Emir Akpınar Kalem ve Yazı