GündemKöşe Yazıları

Kasım Ayı Çiçekleri

Kasım Ayı Çiçekleri

 

Her kasım ayında farklı renge bürünür yüzüm. Ayva, nar, muşmula (döngel, beş bıyık) meyvelerinin mevsimidir kasım. Kasımpatı çiçekleriyle taçlanıp gelin olur “kasım”. Cennet vatanım Türkiye’min de kendine özel tarihleri toplanır bu ayda. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım’ı ölümsüzleştirdik 1938’den günümüze. Her yıl 10 Kasım’da Atatürk büstü ve heykeli üzerine kasımpatı, papatya, karanfil çiçekleri sunan Atatürk çocuklarıydık biz. Atamız saat 9’u 5 geçe vefat etmişti hani. Aslında saatler 9’u hiç 5 geçmedi. Saatler 09:04:59 olarak kaskatı kalmıştı. Saniyeler saliselere yol açmıştı. 1923’ten 2023’e tam 100 yıl geçiyordu cumhuriyet kervanından.

Başöğretmen Atatürk’ün iz’in den ilerledik. Ve yurdumun okullarında 24 Kasım’ı “Öğretmenler Günü” diye bildik. Her Öğretmenler Günü’nde yine kasımpatı çiçekleriyle kır çiçekleri coşar idi avuçlarımda. Kırmızı-beyaz renkteki alaca karanfiller nasıl da ay yıldızlı Türk bayrağımın rengini simgeliyordu. 10 Kasım’dan 24 Kasım’a geçişte aradaki o iki haftaya iple çeken çocuklardık biz. Ve 20 Kasım…. “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” de kutlu olsun dünya çocuklarına, yüreği hep çocuk kalanlara. Atatürk’ün biz çocuklara armağanı olan “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” belki sadece Türk çocukları arasında bilinirken 20 Kasım ise dünya çocuklarına armağandı. Laiklik, milliyetçilik, cumhuriyetçilik el ele verip nasıl da inkılaplarımıza sımsıkı sarılıyordu. İlim yolcusu olmak, bilgimizi paylaşmak ne müthiş bir duygudur. Bilenlerle bilmeyenler elbette bir değildir. Kasım ayı çiçeklerimdir kasımpatı ile karanfil. “Kasımda aşk başkadır.” derler. Ben yaz çocuğuyum, yazın dünyaya getirmiş anam beni. Ama sonbaharın ve dört mevsimin de yeri bamb(AŞK)adır şu pır pır atan kalbimde.

Sararan yaprakların altın sarısı rengine kavuşması, kızıl güneşin portakal rengi gün batımına sevdalanışı, kahverengi toprağın kuruyan ağaç dallarına tutunuşu, güz güllerinin kuşlara fısıldayışı hep hazan mevsiminin habercisidir. Ne güzeldir kırmızı açan yeşil renkli Atatürk çiçeğinin kasım ayındaki naifliği. Ne muhteşem bir günle güzelleşir öğretmenlerimizin cam vazolarına renk katan karanfil çiçekleri. Kasımda AŞK başkadır, sonbahar aşkıysa bamb(AŞK)adır. Kasım ayı çiçeklerinin tüm zarafeti eğitimcilerimize armağan olsun. Öğretmenler Günümüz kutlu olsun.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu