Köşe Yazıları

Kaynuka Yahudileri…

Bismillâhirrahmanirrahim

“Şüphesiz, karşı karşıya gelen iki toplulukta sizin için bir ibret vardır: Bir topluluk Allah yolunda çarpışıyordu. Öteki ise kâfirdi. (Onları) göz bakışıyla kendilerinin iki katı görüyorlardı. Allah da dilediğini yardımıyla destekliyordu. Basireti olanlar için bunda elbette ibret vardır.”Alî İmran, 13

Âyetler Medine’deki yahudiler hakkında inmiş olduğunu bildiren rivayetlerden birine göre Bedir Savaşı’ndan sonra Benî Kaynuka yahudileri ahitlerini bozup ileri geri konuşmaya ve kıskançlıklarını dışa vurmaya başladılar. Bunun üzerine Hz. Peygamberimiz sav onları toplayıp Kureyş’in başına gelenlerin kendilerinin başına gelmeden müslüman olmalarını önerdi. Onlar, “Ey Muhammed! Savaş bilmeyen bir grup Kureyşli’yi öldürmüş olman seni aldatmasın. Bizimle karşı karşıya gelirsen savaşmanın nasıl olduğunu görürsün” şeklinde karşılık verdiler. Bunun üzerine bu âyet nâzil olmuştur.  (Ebû Dâvûd, “Harâc”, 22; Elmalılı, VII, 4860).

İslâm’ın ilk yıllarında  Medine’de yaşayan üç yahudi kabilesi Beni Kaynuka, Benî Nadîr ve Benî Kurayza vardır. Benî Kaynuka   Medine’nin güneybatısındaki Vâdîbuthân’da yaşıyordu.

Hz. Peygamberimiz sav’in hicretten sonra Medine’deki kabileleriyle yaptığı, birlikte yaşama anlaşması  (Medine Vesikasına) Benî Kaynukā‘lılar Benî Hazrec’in müttefiki olarak katılmışlardır.

Fakat o sırada gerginlik sürerken alışveriş için Benî Kaynukā‘ çarşısına giden müslüman bir kadının tâcize uğraması ve çıkan olayda karşılıklı kan dökülmesi anlaşmanın bozulmasına sebep oldu Hz. Peygamberimiz sav hicretten yirmi ay sonra şevval ayının ortasında Benî Kaynukā‘ın mahallesini kuşattı. Benî Kanyuka  on beş gün sonra Zilkade-2 ;nisan 624 tarihinde  teslim oldu.

Resûl-i Ekrem sav’in esirlerden savaşçı erkeklerin öldürülmesi düşünülmesi üzerine Hazrec kabilesinin reisi Abdullah b. Übey b. Selûl, Benî Kaynukā‘lılar’ın kendilerinin müttefiki olduklarını belirterek bağışlanmalarını istedi. Hz. Peygamberimiz sav münafıkların başı olduğunu bilmesine rağmen onun ısrarı üzerine kabile mensuplarının tamamının Medine’den sürülmesini emretti. Yine  onlara şehirden ayrılmaları için üç gün süre tanındı ve alacaklarını tahsil etmelerine izin verildi. Benî Kaynuka Medine’den ayrıldı ve bir ay kadar Vâdilkurâ’da kaldıktan sonra Suriye taraflarına gidip Ezriât’a yerleştiler.

Hicretten sonra müslüman olan âlim sahâbî Abdullah b. Selâm Benî Kaynukā‘dandı. İbn Hişâm, Benî Kaynukā‘ yahudilerinin önde gelenlerinden Sa‘d b. Huneyf, Zeyd b. Lusayt, Nu‘mân b. Evfâ b. Amr, Osman b. Evfâ, Râfi‘ b. Hureymile ve Rifâa b. Zeyd b. Tâbût’un ise görünüşte İslâm’a girdiklerini belirtir (Ibni Hişam,es-Sîre, II, 527).

Medine-i Münevvere’de Müslümanlarla antlaşma yapıp sonra antlaşmayı bozarak  ilk ihanet eden kabile beni kanyuka yahudileridir .

Rabbimiz bizlere ve tüm inananlara, Peygamberimiz sav gibi muâmele etmeyi nasip eylesin ..

Kudüs İçin Mahkeme Kararı. ..//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu