Köşe Yazıları

Kazadan Kadere Sığınmak. ..

“Yeryüzünde vuku bulan ve sizin başınıza gelen herhangi bir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce, bir kitapta yazılmış olmasın. Şüphesiz bu, Allah´a göre kolaydır”Hadid,22

Hz. Ömer ra hicretin 17. Yılı gibi Şam’a doğru yola çıkmıştı. Serg denilen yere varınca, kendisini orduların başkumandanı Ebû Ubeyde bin Cerrâh ra ile  arkadaşları karşıladı.  Hz. Ömer’e ra  Şam’da vebâ hastalığının yayıldığını  haber verdiler. Hz.Ömer ra, Abdullah ibn-i Abbâs’a:“Bana ilk Muhâcirleri çağır!” dedi.

Hz. Ömer ra, onlarla istişare etti ve Şam’da vebâ salgını bulunduğunu kendilerine bildirdi. Onlar, nasıl hareket edilmesi gerektiğinde ihtilaf ettiler. Bazıları:“Sen belirli bir iş için yola çıktın; geri dönmeni uygun bulmuyoruz” dediler. Bazıları da:“Müslümanların kalanı ve Nebiyy-i Ekrem sav’in ashâbı senin yanındadır. Onları bu vebânın üstüne sevketmenizi uygun görmüyoruz” dediler.Bunun üzerine Ömer ra “Gidebilirsiniz.” dedi.

Daha sonra İbn-i Abbâs’a: “Bana Ensâr’ı çağır!” dedi. Onlar da Muhâcirler gibi ihtilâfa düştüler. Ömer ra, “Siz de gidebilirsiniz.” dedi.

Sonra İbn-i Abbâs’a, “Bana Mekke’nin fethinden önce Medîne’ye hicret etmiş olan ve burada bulunan Kureyş Muhâcirlerinin yaşlılarını çağır!” dedi. Onlardan iki kişi bile ihtilaf etmedi ve “İnsanları geri döndürmeni ve bu vebânın üzerine onları götürmeni uygun görmüyoruz” dediler.

Bu defâ Ömer ra herkese seslendi ve “Ben sabahleyin hayvanın sırtındayım, siz de binin!” geri dönüş var, emrini verir.

Ebû Ubeyde bin Cerrâh ra “Ey! Ömer Allah’ın kaderinden mi kaçıyorsun?” diye sordu. Hz. Ömer ra “Keşke bunu senden başkası söyleseydi ey Ebû Ubeyde!” dedi.

“Evet, Allah’ın kaderinden yine Allah’ın kaderine kaçıyoruz. Ne dersin, senin develerin olsa da iki tarafı olan bir vâdiye inseler, bir taraf verimli diğer taraf çorak olsa, verimli yerde otlatsan Allah’ın kaderiyle otlatmış; çorak yerde otlatsan yine Allah’ın kaderiyle otlatmış olmaz mıydın?”

Tam o esnâda birtakım ihtiyaçlarını karşılamak için ortalarda görünmeyen Abdurrahman ibn-i Avf ra çıkageldi ve, “Bu hususta bende bilgi var; Rasûlullah  Efendimiz sav’i «Bir yerde vebâ olduğunu işittiğinizde oraya girmeyiniz! Bir yerde vebâ ortaya çıkar, siz de orada bulunursanız, hastalıktan kaçarak oradan dışarı çıkmayınız!» buyururlarken işitmiştim” dedi.Bunun üzerine Hz.Ömer ra, Allah’a hamd etti ve oradan ayrılıp yoluna devâm etti. Buhârî, Tıb, 30

Rabbimiz bizlere ve tüm ümmete tam teslimiyet nasip eylesin. ..

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu