GündemDünyadan HaberlerÖzel Haberler

KİMLER KULLANMADI Kİ…

Bir Ustanın elinde şekil bulan kimi zaman çaydanlık, çay tabağı yada tencereye dönüşen çelik levhalar hazırlanıp beğeniye sunuluyor ve ardından satışa çıkartılıyor.

Gelişen teknolojiye birlikte Fabrikaların Çelikle ilişkisi kurulduğunda ise, küçük esnaf el işçiliği ile kendi çapında küçük dükkanlarında hizmet vermeyi sürdürüyor.
Kimi zaman bir çay bardağının altında işlemeleri ile dikkat çeken Çelik çay tabakları, bazen de bir tencere olup yemek kaynatıyor yada helva karılan kazanlara dönüşüyor . Çelik Çaydanlıklar ve paslanmaz çelik çeşitlerini kullanım için müşterilere sunuluyor. Kazancının çok olmadığı ancak yine de vazgeçilmeyen çelik tabak yapımları Balıkesir’de de yıllardan buyana kullanılmakta. Konuyla ilgili olarak işletmeci ve Çelik Ustası şekillendirdiği ürün çeşitlerini dükkanında yaparak satıyor.

Hammaddesini dışarıdan alıp levhaların ayrılma işlemi sırasında iyi ve kötü olarak ayrımını yapıp kötü bozuk çıkanları geriye gönderiyor. İyi olanları ise şekillenmesi için makinenin başına alıp geçirilmesi gereken işlemlerden bir bir geçiriyor. Güç ve Kuvvet için dediği kemerini takarak başlıyor yapmaya ve anlatmaya; Erhan Önay : “18 yıldan buyana bu işi yapıyorum ben. 21 yıldır mesleğin içindeyim. Alüminyum Levhaları tas oyuncak gibi şekillere sokuyoruz. Bozuk levhaları ayırıyor geri iadeye verirken sağlam olanları da tencere, tava yapıyoruz. Hepsinin ayrı kalıpları var. Kazanç ek gelir yoksa bu iş yapılamaz. Kazanç yok. Çırak yetişmiyor. Kimse çocuğunu da vermek istenmiyor bu işe hem kar yok hem de pis iş diye. Çelik tencere, Teflon tava her yer. Aradaki farkları ömürlerinin uzun ve kısa olması. Astarı çekilip yağlandıktan sonra çay tabakları şekillendirilmeye başlanıyor.” Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu