GündemÖzel Haberler

KIŞ LASTİĞİNİZİ DEĞİŞTİRDİNİZ Mİ?

Tez Oto İşletmecilerinden İsmet Gökmen, kış lastiği seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri Söz Sanayinin köşemizde anlattı. Kış lastiği değişiminin oldukça önemli olduğunu söyleyen Gökmen, doğru lastiği almak için neler yapılması gerektiğini anlattı.

Kışın zorlu şartlarında araç sürücüleri de pek çok problemle karşı karşıya kalıyorlar. Gereç araç donanımları gerekse çevresel faktörlerin olumsuz koşullar yarattığı sürücülerin aldıkları erken önlemler ise hayat kurtarıyor. Kışın önemli olan kış lastiği değişiminin mutlaka yapılması gerektiğini söyleyen Oto lastikçi İsmet Gökmen, kaliteli kış lastiği alındığı takdirde yıllarca güvenle kullanılabileceğini dile getirdi.

‘1 Aralık’ta Takılıp 1 Nisan’da Sökülür’

Kış lastiklerinin 1 Aralık’ta takıldığını söyleyen Gökmen, geç kalan sürücüleri uyardı. Oto lastikçi İsmet Gökmen, ‘Kış lastiğini değiştirme zamanı genellikle 1 Aralık. Bu tarihte araçların lastiklerini kışa uygun olanlarla dönüştürmeleri gerekiyor. Kış lastiğinden yaz lastiğine dönüş ise 1 Nisan itibariyle yapılıyor. Lastiğin üzerinde kış ve kar sembolü mutlaka bulunmalı. Yoksa trafikte seyir halindeyken trafik memurları yakaladığında her türlü ceza yazabilirler’ şeklinde konuştu.

Kış Lastiğinin Farkı Ne?

Kış lastiğinin, güvenlik açısından kullanma zorunluluğunun nedenlerini açıklayan Tez Oto İşletmecilerinden İsmet Gökmen, ‘Kış lastiğinin en büyük özelliği yaz lastiklerinin aksine 7 derecenin altındaki havalarda sertleşmemesi ve içerisindeki silica esaslı malzemenin daha yumuşak olmasından dolayı soğuk hava şartlarında, kuru ya da karlı ve buzlu zeminlerde tutunmayı arttırması oluyor. Kış lastiklerinin desen ve profilleri de diğerlerine göre daha farklı. Bu nedenle frenleme ve tutunma kabiliyeti daha yüksek olduğu gibi çekiş özelliği de oldukça fazla’ şeklinde konuştu.

O Logoya Dikkat!

Kaliteli bir kış lastiği varsa çoğu zaman zincir takmaya bile gerek kalmadığını söyleyen İsmet Gökmen, ‘Kış lastiklerinin üzerinde onlara özel bir logolu sembolleri vardır. Bu şekilde o lastiğin kış lastiği olup olmadığı anlaşılabilir. Ayrıca asgari diş derinliği kış lastiklerinde en az 4 mm olmalıdır. Aksi halde işlevini büyük ölçüde yitirmiş olacaktır. Kış lastiklerinin sadece çekişin olduğu tekerleklere değil 4 tekerleğe birden takılması gerekiyor’ dedi.

Doğru Kullanım Uzun Yılları Getirir

Kış lastiklerinin doğru kullanıldığı takdirde ömrünün de uzun olacağını söyleyen Oto Lastikçi İsmet Gökmen, ‘Kış lastikleri seçimi yapılırken, kaliteli bir lastik alınmışsa onun ömrü uzun olur. Yaklaşık 4-5 yıl kullanılabilir. -30 dereceye kadar olan soğuklara dayanabilen kış lastiği, soğuk, ıslak, karlı ve buzlu zeminlerde çok daha kısa fren mesafesi sağlar. Ayrıca ABS gibi güvenlik donanımlarının sağlıklı çalışmasını da sağlar. Kış lastiklerinin diş derinlikleri standart lastiklere göre daha fazladır’ şeklinde konuştu. Kamil Akyürek

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu