Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

GÜZELLİĞE ALDANMAYIN!

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

Son dönemin en popüler tedavilerinden biri de bitkisel ilaçlarla  tedavi olan fitoterapidir. Bu tedaviyi gerek tıp hekimleri gerekse eczacılarımız vermektedir. Ama bir de bunlar dışında sağdan soldan duyumlarla aldığımız bitkisel ilaçlar var. Ve son dönemde o kadar çok poliklinikte karşıma çıkmaya başladı ki bu tehlikeli durum ben de sizlerle bunu paylaşmak istedim.

Günümüzde kimyasallardan uzaklaşmak adına alınmak istenmeyen ilaçlar bizleri adı hoşumuza giden sanki doğal ilaçmış gibi algılanan bitkisel ilaçlara yönlendirdi. Son yıllarda ayrıca sadece hastalıkların tedavisi için de değil sağlığımızı korumak adında bunlara yöneldik. Peki bunları nasıl kullanmalıyız ve bunlara ne kadar güvenebiliriz?

İlk olarak size söylemek istediğim şey mutlaka bu ilaçları bir hekim kontrolünde almanızdır. Eminim haberlerden veya çevrenizden duymuşsunuzdur bitkisel ilaçları zayıflamak için kullanıp ölen veya ciddi zarar gören insanlar. Yine diğer önemli bir zararı da karaciğer üstüne olmaktadır. Bilinçsiz veya hekim kontrolünde olmadan alınan bazı bitkisel ilaçların hastaların karaciğerlerinde ileri derecede yetmezliğe yol açtığı görülmüştür.

Tabii ki iyi geldiği, bazı hastalıklarda ciddi başarılar getirdiği kesinlikle göz ardı edilemez ama dikkatli kullanıldığı taktirde bu olur. Hangi hastalıkta, ne kadar dozda kullanılacağına mutlaka hekimler karar vermelidir. Ayrıca hangi ürünlerin alınacağı, nereden alınacağı bile çok önemlidir. Usulüne uygun üretilmeyen bitkisel destekler ciddi tehlike yaratabilmektedir.

Hepinize sağlıklı güzel günler dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu