Prof. Dr. Nilay ŞAHİNKöşe Yazıları

Balık Yiyemiyorsan Omega-3 Yağ Asidi Al!

Omega-3 yağ asitleri yani balık yağı olarak bildiğimiz gıda takviyeleri son yıllarda özellikle de kovid-19 sonrası daha da popüler hale geldi.

Omega-3 yağ asitleri yani balık yağı olarak bildiğimiz gıda takviyeleri son yıllarda özellikle de kovid-19 sonrası daha da popüler hale geldi. Hatta son yıllarda tıp alanında yer alan saygın dergilerde omega 3 ile ilgili çok kaliteli çalışmalar yapıldı. Peki gerçekten omega 3 faydalı mı, eğer faydalı ise ne gibi faydaları var? İşte bu hafta bu sorulara cevap bulacağız.

Omage-3 yağ asitleri özellikle vücutta iltahap, kalp, akciğer, immün ve hormon sistemi üzerine etkili olan bir yağ asididir. İşte bu nedenle de yüksek tansiyonu ve kolesterolü olanlara, iltahaplı eklem romatizması olanlara, kalp krizi ve beyin kanaması geçirenlere sıklıkla tavsiye edilmektedir.

Peki bu yağ asidi doğal besin olarak hangi gıdalarda var? Özellikle soğuk suda yetişen somon, ton balığı, sardalya veya daha az yağlı olan karides, istiridye, levrek gibi balıklarda yüksek oranlarda bulunmaktadır.  Yine chia ve keten tohumu, cevizde balık yağı içermektedir. İşte bu gıdaların tüketimi vücuttaki omega-3 yağ asidimizi arttırarak koruyucu etkisini gösterir.

İlgili Makaleler

Bu gıdaları tüketmekte zorlanıyorsanız hap olarak balık yağınızı alabilirsiniz. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken ilacı doğru şekilde almaktır. Eğer fazla ve uzun süreli kullanırsanız balık yağı bazı başka aldığınız ilaçlarla etkileşebilir.  Özellikle kan sulandırıcı kullananların dikkatli olması önemlidir. Aksi taktirde kanın aşırı sulanmasına neden olarak bazı kanamalara neden olabilir.

Ancak sonuç olarak omega-3 yağ asidi takviyesi daha güçlü kalp, görme ve özellikle iltahaplı romatizma baskılanması için önerilen bir takviyedir. Özellikle çok yeni yapılan bir çalışmada balık yağının romatoid artrit üzerine çok olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir.

Tabii şunun altını çizmek gerekir ki bu takviyeleri alırken mutlaka hekim veya eczacınıza danışın. Hem kullanım şekli hem de kullanım süresi hakkında doğru bilgiler edinin. Çünkü bu gıda takviyeleri her ne kadar vitamin veya takviye kelimeleri olarak geçse de bunlar da birer ilaç gibidir. Bu nedenle doğru kullanıldığından emin olunmalıdır.

Herkese sağlıklı günler dilerim…

Kemik Erimesi Ağrı Yapar mı?

Prof. Dr. Nilay Şahin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu