Köşe Yazıları

Bahçeli Evlerde Çimle Donatılan Evler

Bahçeli Evlerde Çimle Donatılan Evler

Evi bahçeli olanlar yaz geldi. Şimdi sıra bahçeyi çimle donatmak. Şehrimizin özellikle bahçeli evlerinde kullanılan çim konusunda uzman yorumuyla çim tohumu öncesi toprak konusunda bilgiler vereceğim size. Bu arada şehrin bahçeli evler mahallesindeki bahçelerde çimle donatılmış evler görebilirsiniz.

Çim demişken anaokulundaki ve ilkokul öğrencileri içinde çim adamı hatırlayanlar var mı? Bu konuyuda etkinik olarak araştırmanızı ve mutlaka çocuklarınız varsa denemenizi tavsiye ederim.Şimdi çim tohumu öncesi toprak nasıl olmalı bakalım…

Çim Tohumu Öncesi Toprağı Hazırlama

Toprak eğer zayıf ve kumlu bir yapıya sahipse; içerisine 7 cm kalınlığa sahip hayvan gübresi ekleyebilirsiniz. Bu sayede çok daha kuvvetli bir yapı elde edilecektir. Bu noktada inek ve tavuk gübreleri tercih konusu olabilir. Aynı zamanda bu gübreleme olayı sadece toprağın yapısını değiştirmeyecek, bununla birlikte verimi de artıracaktır.

Eğer toprak ağr ve killi bir yapıya sahipse; toprağın seyreltilmesi gerekmektedir. Toprağın içine %70 oranla kum, %30 oranla organik madde barındıran karışımlar ekleyerek; toprağı çim tohumu ekmeden önce hazır hale getirebilirsiniz. Söz konusu karışımlar, peyzaj marketlerden satın alınabilmektedir.

Toprağın üzerinde bulunan atık maddeleri, çim tohumu ekimi yapmadan önce tırmık kullanarak temizleyebilir, hazır hale getirebilirsiniz. Bu noktada kürek kullanarak toprak seviyesini eşitlemek de yapmanız gereken bir diğer adım olacaktır. Eğer bu adımı es geçerseniz, çim tohumlarının bir bölümü altta, bir bölümü üstte kalır ve düzensiz bir görüntü oluşturur.

Bu işlemlerin sonrasında toprakta kalan taşların temizlenmesi gerekmektedir. Taşların da temizlenmesiyle birlikte toprağa bir kez daha tırmık yardımıyla düzenleme yapılmalıdır. Bu işlemler, ne kadar fazla tekrarlanırsa o kadar kaliteli bir toprak yapısı elde edilecektir.

Yüzey bölümünde 2 ila 3 cm arasında ince bir toprak katmanı bulunması oldukça önemli bir konudur. Ekim esnasında mükemmel ve kusursuz bir sonuç alabilmek için, bu düzeltme işlemi son derece hassas ve özenli yapılmalıdır. Asla hızlı yapılması önerilmez. Toprağı hazırlama işlemini eğer güneşli bir günde, kuru toprak üzerinde yaparsanız; çok verimli bir toprak elde edersiniz. Yağışlı veya benzeri bir havada yaparsanız, yaptıklarınız ertesi gün tamamıyla kaybolacaktır.

 

Eğer bahçenizde sulama sistemi olarak otomatik sulama kullanacaksanız, bu işlemi de toprak düzeltme işleminden önce yapmanız gerekmektedir. Yani otomatik sulama tesisatının döşeneceği yeri vs. düşünüp, ona uygun adımlarla ilerlemek gerekir.

Balıkesir Günleri

Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu