Köşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

Ağrım Var: Neler Yemeliyim?

Prof. Dr. Nilay Şahin Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

prof.dr.nilaysahin-instagram

Ağrım Var: Neler Yemeliyim?.. Günümüzde herkes artık hastalıkları doğal yollarla özellikle gıdalarla tedavi etmek istiyor. Bu nedenle de hastalarımın çoğu bana özellikle ağrıları için ilaç tedavisinin yanında ne yiyip-içelim diye soruyorlar. Gerçekten bazı besinlerin özellikle bazı ağrı durumlarına iyi geldiği yapılmış olan çalışmalarla da gösterilmiştir.

İlgili Makaleler
İşte bu hafta sizlere bunların neler olduğundan bahsedeceğim.

İlk olarak benim de büyük keyifle özellikle çayını tükettiğim zencefilden bahsetmek istiyorum. Zencefilin ağrıya iyi geldiğini gösteren oldukça güzel çalışmalarda mevcut. Peki hangi ağrılara derseniz işte cevabı. Başta kas ve eklem ağrıları demek sanırım yanlış olmayacaktır. Ayrıca mide bulantısında da olumlu etkileri vardır. Tabii doğru şekilde ve miktarda tüketilmelidir. Aksi takdirde ciddi yan etkilerle karşı karşıya kalabilirsiniz. İkinci sırada ülkemizde de çok tüketilen sarımsaktan bahsedelim. Sarımsak ise başta mide ağrısı ve kulak ağrısında etkili olan bir besindir. Ama bunun da fazla tüketilmesi özellikle tansiyon üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Son yılların popüler besinlerinden biri de olan yulaf ise özellikle kadınlarda olan rahim ağrılarında yardımcı bir takviye olarak tüketilir.

Yine yaz kış sıcak veya soğuk olarak tükettiğimiz naneli bir çay veya nane içeren yiyecekler özellikle baş ağrısı ve kas spazmlarında-kasılmalarında çok iyi bir destekleyici olma ihtimali var. Yine benim çok kullandığım karanfil hem diş ağrıları hem de diş hijyeni açısından gerçekten iyi bir baharattır. Yemeklerimize tat veren ve özellikle de benim alanım olan romatolojik ve kireçlenme ağrılarında güzel bir destekleyici olan zerdeçal da ağrıyla savaşan önemli bir baharattır. Zerdeçal iltahabın neden olduğu kas-eklem ağrılarında yapılan çalışmalarda da başarısını kanıtlamıştır. Son olarak ise size kırmızı üzümden bahsetmek istiyorum. Kırmızı üzüm özellikle bel ve sırt ağlarında içeriğinde bulunan bazı maddeler sayesinde başarılı olan bir besindir. İlaç tedavisi yanında takviye olarak alınabilir.

Tabii şunun altını tekrar çizmek gerekir ki tüm gıda takviyeleri veya gıdanın kendisi hiçbir zaman faydalı diye aşırı bir şekilde tüketilmemelidir. Özellikle gıda takviyeleri mutlaka hekim önerisi ile alınmalıdır.

Hepinize ağrısız, mutlu bir ömür dilerim…

…Ağrım Var: Neler Yemeliyim?….

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu