Köşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Elmayı Soyup Armudu Sayıp mı Yemeliyiz?

Hepimizin bildiği “Elmayı soy da ye, armudu say da ye.” atasözü elmanın kabuğu soyularak, armudun ise aşırı gidilmeyerek az tüketilmesini öneriyor. Peki, işin bilimsel boyutu ne?

 

Elmayı Soyup Armudu Sayıp mı Yemeliyiz?… Son yıllarda elma ve diğer meyvelerin mutlaka kabuğu soyulduktan sonra tüketilmesi konusundaki uyarılar yazılı ve sözlü yayınlarda dikkatimizi çekiyor olmalı. Aslında gerekçe belli, tarım ilaçları, çevresel toksin bulaşmaları ve ürünlerde raf ömrü uzatmak amaçlı uygulanan işlemlere karşı bir önlem.

Esasında yazılı ve görsel basında sürekli olarak farklı öneriler ile insanlar ne yapacağını bilemez halde. Bir görüşe göre tüm tarım ilacı kalıntıları ve zararlı çevresel toksinlerin (ağır metaller vb) meyvelerin kabuğunda birikmesi nedeniyle, yenmeden önce mutlaka soyularak çıkarılması öneriliyor. Bir de elmanın da kabuksuz, soyarak yenmesi sindirimini kolaylaştırdığından dolayı sağlık gereği bu şekilde yenmesi daha uygundur.

Ancak meyvelerin kabukları aynı zamanda sağlığımız için yararlı antosiyaninler, karotenoitler gibi çok sayıda bileşeni de taşıdığını unutmamalıyız.

Elmanın kabuğunda ve içerisinde kuvvetli bir antioksidan olan kersetin türevleri kansere karşı etkili flavonoit türevleri bakımından da zengin olduğu bilinen bir gerçek. Bilhassa kırmızı elmaların kabuğunda bu şifalı madde daha da yüksek miktarda depolanmış. Yani, elmayı kabuğu ile tükettiğimizde koruyuculuk kapsamı da genişliyor. Yapılan bilimsel çalışmalarda kabukların polifenol içeriğinin, meyve içine göre daha yüksek olduğu, hatta bazı polifenollerin sadece kabuklarda yer aldığı bildiriliyor.

Elmayı Soyup Armudu Sayıp Mı Yemeliyiz?

Ayrıca elmanın kabuğu ile ilgili yapılan son araştırmalarda; iltihaplı romatizma ve eklem hastalıklarında yararlı olabileceği, elma kabuğunun ülsere yol açan bakterinin ölmesini sağladığı da ortaya konmuş. Bu durumda elmanın kabuğunu atarak neler kaçırdığınızın farkında mıyız?

Gelelim armudun sayı ile yenmesine.

Armut meyvesi yüksek oranda şeker içerir. Ortalama bir armut içerisine 10- 15 gram arası şeker yerleştirilmiştir. Bu özelliği ile insanların şeker isteğini doğal yollardan karşılamasına ve rafine şekerden uzak durmasına yardımcı olur. Günlük diyetin içerisinde bir tane armut tüketmek sağlık açısından yaralı olacaktır. Yüksek kalorili olduğundan armudun aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Bir armudun ortalama kalori değeri 200 gram için 104 kcal kadardır.

Armudun bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi armut aşırı tüketildiğinde içerisindeki şeker miktarı ve aşırı kalorisi nedeniyle istenmeyen sağlık problemlerine yol açacağını da göz ardı etmemeliyiz. Armut sindirimi kolaylaştırır ancak aşırı tüketimi ishale ve karında şişkinliğe sebep olma ihtimali var.

Unutmayalım ki doğru, dengeli ve sağlıklı yiyecekler daha sağlıklı ve kaliteli bir ömür demektir.

…Elmayı Soyup Armudu Sayıp mı Yemeliyiz?..

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu