Prof. Dr. Fatih SATIL

Sordum Sarı Çiçeğe Dertlerime Derman Sende Midir?

Yaşadığımız dünya stres ve sorunları da beraberinde getiriyor. Ev, iş, okul, trafik karmaşası ve toplantılar vs. arasında bazen bunalıp, sıkışıp kalabiliyoruz. Üzerimizdeki bu yoğun baskı stres olarak psikolojimize yansıyor. Sonuçta, çağımızın asıl sorunu ‘tüm hastalıkların başı’ denilen strese karşı koymak ve stresle baş etmek için çareler arıyoruz. Strese karşı kullanılan anti-deprasan ilaçların da uyku hali, sersemlik ve kilo gibi hiçte arzu edilmeyen yan etkileri olunca yok mu bunun doğal ve bitkisel bir çözümü diye de arayışlara giriyoruz.

İşte bu yazımız da sinir sistemini etkileyerek ruh halimizi yükselten Sarı kantaron hakkında olacak.

Dertlilere Derman Sarı Kantaron: Ülkemizde binbirdelik otu ve kılıç otu olarak da bilinen sarı kantaron hafif ve orta derecedeki depresyonlarda yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Ayrıca yanık tedavisi, böcek ısırığına karşı, sıtma tedavisinde kullanılan bu bitkiyle hazırlanan çayın sakinleştirici ve ruh halini yükseltici etkisi vardır. Avrupa’da depresyon için önerilen bitkiler (John’s wort) arasında ilk sırada gelmektedir.

Kantaron bileşiminde; hiperisin, hiperforin ve flavonoidler gibi etken maddeler bulunur. Bazı araştırmacılar, kantaronun beyin kimyasallarından serotonin, dopaminin ve norepinefrinin kullanımını artırarak ruh halini geliştirmeye yardımcı olduğunu savunmaktadırlar.

Peki sarı kantaron çayını nasıl hazırlanır? Sarı kantaronu, mevsiminde doğadan toplayabileceğiniz gibi aktarlardan da kurutulmuş olarak rahatlıkla temin edebilirsiniz.

Kantaron çayını hazırlamak için öncelikle, 3 çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaron bitkisini bir su bardağının içerisine koyalım. Üzerine de kaynamış olan suyu ilave edip bardağın ağzını bir kapak ile kapatalım ki buharın dışarıya çıkması engellenmiş olsun. Böylelikle bitkinin etken maddeleri daha çabuk açığa çıkacaktır. Bu şekilde hazırlanan çayı birkaç dakika kadar demlemeye bırakalım ve bu sürenin ardından afiyetle tüketelim. Arzu edilirse sarı kantaron çayının içerisine bir kaç damla limon suyu ilavesi yapılabilir. Bu şekilde hazırlanmış olan sarı kantaron çayından günde 1-2 bardak tüketmek, sizi rahatlatacaktır.

Stres yemek borusu, mide ve barsaklarda farklı yansımalarla kendini gösteren birçok problem de oluşturabilir. Bu açıdan, Sarı kantaron çayının ülser ve gastrit sorunu olan kişilere de faydası olduğunu hatırlatmak ta yarar var. Bununla birlikte, uzmanlar sarı kantaron çayının, doğum kontrol hapı, antidepresan, kalp ilaçları, kanser ilaçları ile birlikte kullanılmamasını öneriyorlar.

Şunu bilmemiz gerekir ki,  kantaron çayı gibi çaylar evet depresyona iyi gelmektedir, ancak bu çaylar kısa süreli bir destek sağlayabilir, depresyonu tedavi etmez. Bu bakımdan özellikle stres faktörlerinden mümkün olduğunca uzak kalmak önem arz etmektedir. Bazı depresyon türlerinin veya tedavi edilmeyen depresyonun hayat boyu sürebileceğini ve yaşamımızı, sosyal hayatımızı olumsuz etkileyebileceğini unutmamalıyız. Bu durumda uzman desteğine başvurmak gerekebilir. Doktorunuz ilaç tedavisi önerirse bu çayları tüketmenin herhangi bir yan etkisi olup olmayacağını da sormak gerekir.

Stressiz  ve huzur dolu mutlu günleriniz olsun…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu