Prof. Dr. Fatih SATILGündemKöşe Yazıları

Sürdürülebilir Tarımın Şifreleri: KURDA, KUŞA, AŞA…

Sürdürülebilir Tarımın Şifreleri: KURDA, KUŞA, AŞA…

Anadolu insanı ekim ayında tohumları elleriyle tarlaya fırlatırken kullandığı “Kurda, kuşa, aşa…” lafı tarlaya düşen her bir tohumun yalnızca insan için olmadığını çok net bir şekilde ifade ediyor.

Anadolu insanının tohum serperken söylediği bu üç kelime, belki de sürdürülebilirliğin en eski tanımlarından biridir. Kadim Anadolu kültürü bu üç kelime ile yeryüzündeki yaşamın ve doğal dengenin formülünü vermiş bize. Yani ekilen tohumların birini kendi rızkı için ikisini de yeryüzünü paylaştığı canlılar için pay etmenin adıdır bu nakarat. Eskiler işte böyle aşını bölüşürlerdi; zira her şey paylaşınca güzeldi. Kurda, kuşa, aşa derken boş laflar değildi bunlar. Tohumlar dört bir yana saçılacak, kurdu kuşu nasiplenecek, kalanı da sofralarda aş olacaktı.

Tabii tohum saçmakla iş bitmiyor. Tohumları toprağa atmak, az biraz karıştırmak, sulamak, kucaklamak ve emek sarf etmek lazım. Bazen alnından hayli ter dökmek bazen sabretmek gerek, gerisini de Allah’a bırakmak. İşte budur tevekkül.

Daha sonra ekilen tohumların üzerinden yağmur ve rüzgâr gelip geçecek, kışın tüm beyaz saflığıyla çöreklenecek ve sonunda baharla birlikte tohumlar yeşerecek. Toprak, su ve hava kendisine verilen emirler çerçevesinde tohumun yeşermesi için el birliğiyle tüm canlılara hizmet ederken maalesef insanoğlu kendi çıkarları için doğaya hükmetmeye başladı, kurdun kuşun hakkını da gasp etti. Ve bugün geldiğimiz bu noktada tarımın sürdürülebilir olup olmadığını tartışır hale geldik. Maalesef ki bugün çevre üzerinde egoistçe hükmetmenin cezası olarak tarım ve dolayısıyla beslenmede sorunlar yaşıyoruz. Oysa sürdürülebilir tarım, yeterli ve kaliteli gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimini, tarım yapılan arazinin, çiftçilerin, çevrenin ve doğal tarım kaynaklarının korunmasını geliştirecek sistem ve uygulamaları içerir. Bir yandan tarımda verimliliği korurken diğer yandan da çevreye verilen zararı azaltarak, kısa ve uzun dönemde ekonomiyi canlı tutmaktadır sürdürülebilirlik.

Unutmamalıyız ki sürdürülebilir tarım yalnızca bizim için değil; bunda kurdun, kuşun, çalışkan arıların ve uzun uzun kavakların da hakkını korumaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu