Prof. Dr. Fatih SATILGündemKöşe Yazıları

Doğal Ağrı Kesici Bitkiler

Doğal Ağrı Kesici Bitkiler

Bazı bitki ve meyveler binlerce yıldır doğal ağrı kesici olarak kullanılıyor. Hayatlarının belli dönemlerinde çeşitli ağrı şikayetleri nedeniyle yaşam kalitesi düşen çok sayıda kişi, ilaçların yerine daha az yan etkisi olduğunu düşündüğü doğal ağrı kesicileri tercih ediyor. Vücudu gevşeterek bazı ağrıları hafifleten bu bitki ve meyveleri tüketirken aşırıya kaçılmaması gerekiyor.

Doğal Ağrı Kesici Bitkiler

Papatya: İyi bir kas gevşetici özelliği olan papatya çayının ağrıları azalttığı kabul edilmektedir. Özellikle sinir sistemi ile ilgili ağrılar için yüzyıllardır insanlar tarafından kullanılır.

Yaban mersini: İltihapla savaşabilecek ve ağrıyı azaltabilecek çok sayıda bileşenler içermektedir.

Nane ve Nane yağı: İrritabl bağırsak sendromuna bağlı ağrılı krampları, gaz ve şişkinliği gidermekte kullanılabilir. Nane çayı mide rahatsızlığına bağlı ağrıların yatıştırılmasında etkilidir.

Anason: Vücut üzerinde stres, yorgunluk dahil her türlü ağrıyı yatıştırma etkisi bulunan anasonun, özellikle baş ve diş ağrıları üzerinde çok güçlü etkileri vardır.

Biberiye: Yüzyıllar boyunca migren hastalığı için doğal tedavi amaçlı kullanılan biberiye, aynı zamanda kas, romatizma ve eklem ağrılarının şiddetini de azaltır. Bu amaçla ağrıyan bölgeye biberiye yağı masaj yapılarak iyice yedirilmelidir.

Karanfil: Karanfilin analjezik (ağrı kesici) ve antiseptik (mikrop kıran) özelliği vardır. Özellikle diş ağrıları için çok faydalıdır. Bir adet kuru karanfili ağzınıza alıp çiğnemek diş ağrısına iyi gelir.

Sarımsak: Diş ve baş ağrısına iyi gelen sarımsak, doğal antibiyotik olarak bilinmektedir. Özel sağlık durumları haricinde genellikle günde 2-3 diş sarımsak kas ve kemik ağrılarına iyi gelmektedir.

Zencefil: İki bin yıldır sindirim sistemine rahatlattığı bilinen zencefil aynı zamanda etkili bir ağrı kesicidir. Mide bulantısını önler. Zencefil, artrit kaynaklı ağrıyan eklemler ve adet krampları da dahil olmak üzere ağrıyla savaşan doğal bir bitkidir.

Zerdeçal: Hint gıdalarında yaygın olarak kullanılan baharatın, romatoid artrit ağrısına ibuprofen kadar etkili olduğu bilinmektedir.

Bitkileri Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

Öncelikle kullanılacak bitkinin doğru bitki olduğundan emin olmak gerekir. Aksi takdirde ciddi sağlık problemleri yaşanabilir.

Her insan ağrıya karşı çok farklı reaksiyonlar gösterebilir, o nedenle ciddi durumlarda en yakın tıbbi yardım merkezine gidilmelidir.

Bitkisel ürünler de ilaç gibi doğru kullanılmadığında veya aşırı miktarlarda ve yanlış uygulanıldığında ciddi sağlık problemlerine yol açabileceği unutulmamalıdır.

O nedenle “Ottur Zararı Yoktur” demeyelim, bitkileri kullanırken dikkat edelim, uzmanlara sormadan kullanmayalım.

Tabiat eczaneniz, bitkiler şifanız olması dileklerimle sağlıklı günler…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu