Prof. Dr. Fatih SATILGündemKöşe Yazıları

Bin bir Derde Deva Reyhan

Anavatanı Hindistan olan reyhan, yaklaşık 2500 yıldan beri Ortadoğu ve Akdeniz havzasında tıbbi amaçlarla kullanıla gelmiştir şifalı bir bitkidir.

Bin bir Derde Deva Reyhan

Anavatanı Hindistan olan reyhan, yaklaşık 2500 yıldan beri Ortadoğu ve Akdeniz havzasında tıbbi amaçlarla kullanıla gelmiştir şifalı bir bitkidir.

Acımsı, keskin ancak çok hoş kokusu ve rengi ile iyi bir antosiyanin kaynağı olan reyhanın yalnızca gıda olarak değil, aynı zamanda kozmetik ve tıbbi açıdan da önemli bir bitkidir.

Bin Bir Derde Deva Reyhan

Reyhan bitkisi antibakteriyel özelliği ile zararlı bakterileri temizlediği için ciltte sivilce ve akne oluşumunu önlemede kullanılabilir. Ayrıca suyu vücuda sürüldüğü takdirde terlemeyi engellemede, kötü vücut kokularını önlemede, özellikle de koltuk altı kokularını gidermede yararlanılabilir.

Yine etkileyici kokusuyla zararlı böcek ve haşeratı kovduğu, uygulandığı mekânın havasını tazeler, ferahlık verir ve yumuşatır. Bu nedenle reyhan kokusuyla özeldir. Alabildiğine sade, gösterişsiz ve farkına varılmayacak bir koku. Ama eğer ellerinizi sürer, okşarsanız yapraklarını reyhanın, yani civardan geçen herhangi biri olmaktan daha fazlasını yaparsanız eğer, daha önce hiç almadığınız bir kokuyla karşılaşırsınız.

Bu kokunun sinir sistemini düzene sokup strese iyi geldiği gibi anksiyete ve migren üzerinde de olumlu etkileri vardır. Reyhan koklamak sıkıntıyı dağıtmakta, depresif ruh halini ve moral bozukluğunu gidermekte, yaşama sevincini arttırmaktadır. Ayrıca kalbe sükûnet, sinirlere hafiflik vermekte, uykusuzluktan ve zihinsel çalışmalardan kaynaklanan yorgunluğun atılmasında etkilidir.

Halk arasında; yatıştırıcı, midevi, gaz söktürücü ve idrar arttırıcı olarak da kullanılan bu bitki, bağışıklık sisteminden sindirim sistemine kadar birçok sağlık soruna karşı etkilidir.

Şeker konmadan hazırlanacak reyhan suyu ile gargara yapmak yalnızca ağızdaki yaraları iyileştirmekle kalmamakta aynı zamanda ağız kokusunu da gidermekte, bunlara ilave olarak sigarayı bırakmaya yardımcı olmaktadır.

Bir uyarı olarak aşırı reyhan tüketmenin böbrekleri yorabileceğini ve karaciğere zarar verebileceğini de hatırlatmak gerekir. Her şey de olduğu gibi tıbbi bitki kullanımında da “Çoğu zarar azı karar” atasözü düsturumuz olmalı.

Reyhan kokulu şifalı günler dileklerimle….

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu