SağlıkTürkiye Gündemi

Uzmanlardan Vaka Uyarısı! Ölümler Erken Başladı

Türkiye, bu yıl sıcak bir ilkbahar yaşarken, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin daha erken ortaya çıkmasına neden oldu.

Uzmanlardan Vaka Uyarısı! Ölümler Erken Başladı

Türkiye, bu yıl sıcak bir ilkbahar yaşarken, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin daha erken ortaya çıkmasına neden oldu. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, KKKA hastalığı kaynaklı ölümlerin bu yıl erken yaşanmaya başladığını belirtti.

Kenelerin tabiatta var olmasıyla birlikte KKKA hastalığının da ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Çetin, özellikle bahar aylarında sıcaklığa bağlı olarak kenelerin erken görülmeye başladığını ve bu durumun hastalık vakalarını artırdığını söyledi.

Uzmanlardan Vaka Uyarısı! Ölümler Erken Başladı
Kene Vakası

Geçen yıl vakalarda yaklaşık yüzde 50 düşüş yaşandığını hatırlatan Çetin, bu düşüşü önceki bahar aylarının geç gelmesine bağlamıştı. Ancak bu yıl, özellikle mart ve nisan aylarının dünya tarihindeki en sıcak aylar olarak kaydedilmesiyle birlikte, kenelerin çıkması ve hastalığın doğaya dağılması hız kazandı. Bu durum, vakaların daha erken ortaya çıkmasına ve nisan ayı başlarında ölümlerin görülmesine neden oldu.

Prof. Dr. Çetin, bu yılın KKKA hastalığı açısından daha riskli olabileceğini belirterek, tedbirlerin artırılması gerektiğini vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının hastalığa karşı tedbir alma sürecine girdiğini ifade eden Çetin, vatandaşları da kene ısırıklarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Bu yılki vaka sayısının şu ana kadar 80 civarında olduğunu açıklayan Prof. Dr. Çetin, özellikle İç Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu’nun kuzey bölgelerinde vaka yoğunluğu yaşandığını belirtti. Hastalığın en çok Sivas, Erzurum, Erzincan, Samsun ve özellikle Yozgat çevresinde görüldüğünü kaydeden Çetin, ölüm vakalarının ise özellikle Erzurum’da gerçekleştiğini ifade etti.

Uzmanlardan Vaka Uyarısı! Ölümler Erken Başladı
Bu Aylara Dikkat

Son olarak, hastalıktan korunmanın en etkili yolunun kene ısırıklarına karşı alınabilecek basit önlemler olduğunu vurgulayan Çetin, vatandaşlara dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

 

 

AA

Kene ısırması sonucu hayatını kaybetti

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu