GündemKöşe Yazıları

Kitabın Avantajları

Kitabın Avantajları

 

Yazarlık Atölyesi (Uzaktan Eğitim) okuma grubumuzdan Gaziantepli Sınıf Öğretmeni büyüğüm Kemal TÜRK Bey paylaşmıştı:

 

            Kitabın Avantajları:

  • Şarjı bitmez.
  • Reklâm görme ihtimaliniz yok.
  • Çok güzel kokar.
  • Gözlerinizi yoran ışık parlaklığı yok.
  • Kaldığın yerden devam edebilirsin.
  • Kolay kolay çalınmaz.
  • Yeni Dünyalar ve Yeni İnsanlar tanıtır.”

 

Belki hazırdaki, birçok yerde okuduğumuz maddeler hâlindeki bir bilgiydi yukarıdakiler ama gerçekten de okumanın ve bilgilenmenin tadını sadece bunu yaşayanlar bilir. Yeni basılmış bir kitaba dokunmak, sayfaları koklamak, yorumlamak, el emeği renkli kitap ayraçları yapıp da kaçıncı sayfada kaldığımızı unutmamak ne tatlı heyecandır. Dijital, sanal kitap okuma da olur mu? Evet. Diyelim ki uzun yola çıkacağız ve bavula özel eşyalarımızla yirmi kitabımız için yer kalmadı. Yirmi otuz tane kitabın dosya hâlindeki indirilmişini telefonumuzdan okuyabiliriz. İşte cebimizdeki o sanal kitaplarımız yolculukta yer kaplamaz ve elektrik de varsa şarjımızla okuyabiliriz. İnternet çekmeyen ortamlarda dizüstü bilgisayarımıza yahut akıllı telefonumuza indirdiğimiz notlar, hafıza kartındaki e-kitaplar çoğu zaman vaktimizi pratiğe dökebilir. Ama en güzeli, imkânlar yerindeyken basılı bir kitapla dolaşmaktır.

 

Kitap konusu açılmışken fıkra kitaplarından bir gülmece seçip paylaşsam mı? İşte size yöresel bir Karadeniz fıkrası: “Matematikten sürekli zayıf not alan Temel’i ailesi faydası olur diye Katolik Okuluna yollar. Bakarlar ki Temel tam not almaya başlar. Sebebini merak edip Temel’e sorarlar: ‘Ne değişti?’  Temel’in cevabı: “Okulun ilk günü girişteki artı işaretine çivilenmiş adamı görünce durumun ciddiyetini anladım.” (Yorumlama: Çarmıha gerilen İsa peygamber figürü ve haç)

Kitabın avantajları derya misalidir, saymakla bitmez. Günlük hayatla ve insanlarla iletişimde kopukluk yaşamamaya gayret ettiğimiz sürece kitabın yan etkisi yoktur. Aşırı karanlık ortam, kargacık burgacık yazılı kitaplar olursa elbette yan etki olur ve gözlerimiz bozulur. Gözde kızarmalar, oturuş biçimindeki yanlışın belimizdeki kamburluğa yan etkisi, gözdeki tik bozuklukları, dikkat dağınıklığı da örnek verilebilir. Dinlenerek, yeme içmeyle düzenli yürütebildiğimiz, insanlardan ve doğadan kopmadığımız tarzda bir kütüphane dünyamız varsa keyfinize bakın. Hele ki etraf kitap dostlarımız ve sizi gönülden anlayanlarla doluysa hâlinize şükredin. İşte o vakit minicik bir cep kitabın, bir cümlecik yazının dahi avantajları saymakla bitmez.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu