GündemKöşe Yazıları

Konut Kampanyası ve biz…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konut kampanyası başlattı. Emlak Konut GYO ile sektörün 3 çatı derneği Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) üyesi onlarca firma ve proje kampanyaya dahil olacak.

Güzel indirimler, bindirimler derken en düşük konutun metrekaresi 2 bin 600 liradan, 6 bin 500 liraya kadar çıkacak.

Yani bu ne demek? 100 metrekarelik bir konut alırsanız en az 250 bin lira ödeyeceksiniz demek. Peşinatlarda yüzde 20’den yüzde 10’a çekiliyor 2 ay süre ile. Yani en az 25 bin lira cebinize koyun başvurun. 25 bin bin lira ‘ortagelir’ düzeyi için çok değil. Konur. Oda cepete. Sonrası faiz oranları 0,98. yani yüzde 1 alık bazda. Yıllık bazda yüzde 11-12 arası. 10 yıl borçlanabiliyorsunuz. Yani 225 bin liralık kredi çektiniz yine en az iki katı 450 bin lira olarak ödeyeceksiniz. Güzel para, güzel kazanç. Dev şirketlere 2 yıl ödemesiz sıfır faizli krediler verilirken, vatandaşa yüzde 100 faizle konut faizi veriliyor.

Neyse gelelim ödemelere. Evsiz olanlar yararlanacak bundan. Yani benim gibi kirada oturanlar. Hadi 25 bini otomobili sattım buldum. Peşinatı yatırdım. Gittim bankaya kradi çektim. Sıra ödemeye geldi. 0,98 denilen çok düşük gibi gözüken faiz oranı ile aylık en az 3 bin 750 lira ödemem gerekiyor. Buda 2.5 asgari ücret demek. Yani kampanya bizi aştı.

İlgili Makaleler

Dolar 3.5 lirayken kendimizi orta gelir grubunda gibi hissettik kısa bir süre. Ben hanım gelir güzel gözüküyordu. Ama dolar yükseldi. Şimdi alt gelire doğru gidiyoruz. Biz kim aylık 3 bin 750 lira ödemek kim. Bide kampanyada istersen 6 ay içinde indirimli tüm borcu kapatabiliyorsun. Zaten o para bizde olsa kredi hesabı yapmayız, gider müteahhitle paşa paşa pazarlık yapar, temelden girer alırız. Yani bu kampanya bizi aşıyor. Bizim gibi çok kişiyi de aşacak.

Kampanyadan kaç kişinin yararlanacağını merak ediyorum. Ama beklenenden az olacağını söyleyebilirim. Şuan ülkede kaç eve 3 bin 750 lira üzeri para giriyor acaba?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu