Balıkesir Son Dakika HaberleriGündem

Konya’nın Kuzusunu Balıkesir Kuzusu Diye Satıyorlar!

Türkiye’nin coğrafi işaretli ve lezzetiyle adından söz ettiren Balıkesir kuzusu yine gündemde.

Konya’nın Kuzusunu Balıkesir Kuzusu Diye Satıyorlar!

Lezzetiyle büyük şehirlerdeki lüks restoranlardan büyük talep gören, geçmişi Osmanlı dönemine kadar dayanan Balıkesir kuzu eti, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen coğrafi işaret tesciliyle daha fazla tanınır oldu.

Derisi Ayrı İlgi Görüyor

Balıkesir Kasaplar Odası Başkanı Galip Sarıoğlu MERHABA’ya yaptığı açıklamada  coğrafi işaret alan Balıkesir kuzusuna tercihin her geçen gün arttığını söyledi. Balıkesir’den en çok et alan il Balıkesir diyen Sarıoğlu, “Derisi bile büyük ilgi görüyor. Balıkesir kuzusu Bir marka ve aynı zamanda bu konuda Balıkesir  Lezzetin merkezi haline geldi.” dedi.

Konya’nın Kuzusunu Balıkesir Kuzusu Diye Satıyorlar!

Coğrafi İşaretle Nam Saldı

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen coğrafi işaret tescilinde şu bilgilere yer verildi:

“Balıkesir kuzusunun geçmişi Osmanlı İmparatorluğu zamanına kadar dayanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlatılan ıslah çalışmaları ve daha sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında devam eden bu çalışmalar sonucu bölgede farklı bir koyun tipi oluşmuş, bu koyun tipinin mevcut şartlarda yüksek verimli olması ve yetiştiriciler tarafından benimsenmesi ile günümüze kadar uzanan bir üretim modeli ortaya çıkmıştır. Geçmişten günümüze kadar yapılmış olan çalışmalar sonucu ortaya çıkmış olan bu koyun tipi çabuk gelişme gösterdiğinden kuzuları aynı şartlarda bakılan kıvırcık kuzularına nazaran 5-7 kilo fazla canlı ağırlığa sahip olmaktadırlar. Hızlı gelişmeye ek olarak kıvırcık ırkından gelen lezzetli et özelliğine sahip olması dolayısıyla hem yetiştiricilerden hem de kuzu eti tüketicilerinden yüksek talep görmesini sağlamaktadır.”

Sorunları Aza İndirmek İçin Üretici Desteklenmeli

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik:  “Konya’dan kuzuyu kamyonlara bindirip, götürüp Balıkesir’de kestirip, aynı kuzuyu Konya’ya getirip Balıkesir kuzusu diye satmak hem maliyetler açısından hem de yanlış algı yapılması açısından sektörümüze zarar vermektedir ”sözleriyle dikkat çekti. Çelik Balıkesir kuzusu olmadığı halde Balıkesir Kuzusunun adını kullanıp daha fazla fiyata satılabilen et fiyatları gördükleri mesajını aktardı. Kırmızı et sektöründe sorunları en aza indirmenin yolu küçükbaş hayvancılıktan geçiyor” dedi.

Konya’nın Kuzusunu Balıkesir Kuzusu Diye Satıyorlar!

Üretici Desteklenmeli

“Kırmızı et üretiminde yüzde 27 olan küçükbaşın payının artırılması ve tüketiminin özendirilmesi, kasaplık hayvan veya et ithalatı yerine yerli üreticilerin daha fazla desteklenerek hayvan sayısının ve dolayısıyla üretimin artırılması, kırmızı ette yaşadığımız fiyat artışlarının da önüne geçecektir” dedi.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişci, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik’i ziyaret ederek, küçükbaş hayvancılık sektörüne ilişkin bilgi aldı.

Çelik, “2024 yılının küçükbaş hayvancılıkta atılım yılı olmasını istiyoruz. Dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçen Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesindeki destekleme ve yatırımlarda küçükbaşa önem ve öncelik verilmesi yanında, küçükbaşın payının artırılması temel beklentimiz olacaktır” diye konuştu.

Konya’nın Kuzusunu Balıkesir Kuzusu Diye Satıyorlar!

 

Haber: Muhammed Can Akyürek

Türkiye’de Balıkesir Kuzuları Takipte!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu