Köşe Yazıları

Küresel Risk Raporu’nda 5 büyük riskin tamamı çevre ile ilgili

Dünya Ekonomik Forumu’nun her yılın başında hazırladığı Küresel Risk Raporu yayınlandı. Raporun tarihinde ilk kez, önümüzdeki on yılda bizi bekleyen küresel risklerden ilk beşinin tamamı çevresel risk kategorisinde.

Rapora göre, küresel olarak ekonomik ve siyasi kutuplaşma artacak ancak on yıllık süre içerisinde gerçekleşme olasılığı en yüksek beş küresel risk; aşırı hava olayları, iklim değişikliğiyle mücadele ve uyumdaki başarısızlık, doğal afetler, biyolojik çeşitlilik kaybı ve ekosistem tahribatı ve insan kaynaklı çevresel zarar ve afetler olarak listelendi. Rapor, 750’nin üzerinde uzman ve karar alıcının, endişelerini gerçekleşme olasılığı ve yaratacağı etkiye göre değerlendirmeleri sonucunda hazırlanıyor. Raporda yer alan 2020 yılında gerçekleşme olasılığı yüksek olan riskler ise ekonomik çatışma, ülke içi siyasal kutuplaşmalar, aşırı sıcaklık dalgaları, doğal kaynakların ve ekosistemlerinin tahribatı ile altyapı ve siber saldırılar olarak listelendi.

WEF Yönetim Kurulu Başkanı Borge Brende rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, siyasi kutuplaşma, deniz seviyesinin yükselmesi ve iklim değişikliği kaynaklı yangınlara dikkati çekerek “Bu yıl, dünya liderlerinin yalnızca kısa vadeli kazanımlar için değil, risklerle mücadele edebilmek adına işbirliklerini onarması, yeniden canlandırmayı öne alması ve toplumun tüm kesimleriyle birlikte çalışması gereken bir yıl” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu