Balıkesir Merhaba Blog YazılarıBakım

Kuru Cilt Nedir Belirtileri Nelerdir ?

Kuru cilt genellikle, cildin yumuşak ve esnek olmasına yardımcı olan su ve yağ bakımından fakirdir. Beraberinde pürüzlü, donuk bir görünüme sahiptir.

Kuru cilde sahip kişilerin yanakları kırmızı görünebilir. Ayrıca, ciltlerinin daha az esnek olduğu fark edilebilir. Hafif kuru cilt, toplum genelinde yaygındır ve genellikle endişe edilecek bir durum değildir. Ancak bazı vakalarda cilt kuruluğunun tedavi edilmesi gerekebilir.

Kuru Cilt Nedir?
Kuru Cilt Nedir?

Cilt Neden Kurur?

Cilt, vücudun savunma hatlarından biridir. Virüs ve bakteri gibi pek çok farklı mikroorganizmanın vücuda girmesini önler. Kişileri çevresel etkenlerden korur. Cildin sağlıklı olması için uygun miktarda neme ve yağa ihtiyacı vardır. Böylece cilt esnek, yumuşak ve pürüzsüz olabilir. Kuru cilt ise pullanma, kaşıntı ve çatlama gibi rahatsız edici belirtilere sahiptir. Bu durum vücudun belirli bir bölümünü ya da tümünü etkileyebilir. Ancak kuru cilt özellikleri genellikle el, kol ve bacaklarda yaygın olarak görülür.

Kuru Cilt Nedir?
Kuru Cilt Nedir?

Kuru cilde yol açabilen etkenlerin bazıları;

Hava Koşulları: Kış mevsiminde sıcaklık ve nem azalır. Bu, kişinin cildinin kurumasına yol açabilir.

Isıtıcılar: Merkezi ısıtıcılar, klimalar, şömineler ve sobalar; direkt ısı kaynaklarıdır. Bu tür ısıtıcılar ortamdaki nem miktarını azaltarak ortamı kurutur. Doğru şekilde havalandırılmayan ya da ortam nemlendiricisi kullanılmayan yaşam alanlarında bulunan bireylerde kuru cilt problemi görülebilir.

Sert Deterjanlar, Şampuanlar ve Sabunlar: Genellikle ciltteki yağın arınması için üretilen bu ürünler, cildin kurumasına yol açabilir.

Sıcak Banyo: Uzun süreyle sıcak su ile yıkanmak, cilt kuruluğuna neden olabilir.

Havuz: Yüzme havuzlarında kullanılan klor, cildin kurumasına yol açabilir.

Bazı Rahatsızlıklar: Egzama ve sedef gibi bazı cilt rahatsızlıkları, cilt kuruluğuna yol açan etkenler arasında yer alır. Yeme bozukluklarından biri olan anoreksiya, HIV, bazı böbrek hastalıkları ve diyabet de cilt kuruluğuna yol açabilir.

Bazı İlaçlar: Diüretikler, laksatifler, antasitler, antihistaminikler ve  tansiyon ilaçları, vücudun sıvı dengesini etkileyebilir. Bu durum kuru cilde neden olabilir. Eğer kuru cilt belirtileri gösteriyorsanız ve bunun ilaçlardan olduğunu düşünüyorsanız ilaçlarınızı kullanmayı bırakmayın. Bunun yerine hekiminizle görüşüp ilaçlarınızın değiştirilmesini talep edebilirsiniz.

Yaş: Yaşlı yetişkin nüfusun yarısından fazlasında cilt kuruluğu problemi görülür. 40 yaşından sonra cilt, daha kuru olma eğilimindedir. Bu durum ciltteki yağ miktarının azalması ile bağlantılıdır.

Meslek: Suyla sık temas gerektiren, hemşirelik, kuaförlük, bulaşıkçılık, bahçıvanlık ve yüzme öğretmenliği gibi bazı iş kollarında çalışan bireylerde cilt kuruluğu daha yaygın olabilir.

Coğrafya: Nem miktarının düşük olduğu soğuk ve kuru iklime sahip bölgelerde yaşamak, cilt kuruluğuna neden olabilir.

Dehidrasyon: Su, vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli bir role sahiptir. Az su tüketmek, vücuda harcanandan daha az su almak gibi nedenler, kuru cilt problemine neden olabilir.

Tüm bunlara ek olarak açık tenli olmak, sigara kullanmak, bazı enfeksiyonlar gibi pek çok etken, kuru cilt nedenleri arasında sayılabilir.4 Kuru cilt için bakım önerileri konusuna geçmeden önce kuru cilt belirtileri konusunda bilgi sahibi olmak faydalı olabilir.

Kuru Cilt Özellikleri ve Belirtileri Nelerdir?

Kuru cilt, genellikle dönemsel olarak meydana gelir. Genellikle kış aylarında meydana gelen cilt kuruluğuna karşılık bazı kişilerde cilt kuruluğu şiddetli olabilir. Kuru cilt belirtileri kişinin yaşına, yaşadığı ortama ve güneş maruziyetine bağlı olarak farklı şekillerde olabilir.

Sık görülen bir kısım kuru cilt belirtileri şu şekilde listelenebilir:

  • Ciltte hissedilen gerginlik,
  • Pürüzlü görünüme sahip cilt,
  • Ciltte kaşıntı,
  • Hafif şiddette soyulma,
  • Pullu görünüm,
  • Cilt yüzeyinde ince çizgiler,
  • Kanamaya yol açabilen cilt çatlakları,
  • Kırmızı yamalı görünüm,
  • Cilt gözeneklerinin görünmeyecek kadar küçük olması,
  • Cildin daha az elastik hissedilmesi

Tüm bunlara ek olarak bazı etkenler, kuru cilt tipi olan bireylerin mevcut durumlarının kötüleşmesine yol açabilir. Bunlar arasında güneşlenmek, rüzgara ve/veya soğuğa maruz kalmak, uzun süre ile sıcak duş almak, uygun olmayan sabun ve şampuan kullanmak sayılabilir. Genetik özellikler, hormonal değişimler ve yaş da kuru cildin mevcut durumunun kötüleşmesine neden olabilir. Bu nedenle kuru cilt bakımı düzenli olarak yapılmalıdır.

Kuru Cilt Nedir?
Kuru Cilt Nedir?

Kuru Cilt Nasıl Anlaşılır?

Cilt tiplerini anlama konusunda pek çok durum bize yol gösterebilir. Kuru cilt belirtileri, cilt kuruluğunun anlaşılmasında önemli bir rol oynar. hametol’un edindiği bilgiye göre, ancak bu durum genellikle altta yatan farklı bir tıbbi duruma işaret etmez. Mevcut durumun iyileşmesi için kuru cilt bakımı uygulamak ya da tıbbi yardım almak yeterli olabilir. Kuru cilt tedavi edilmediğinde belirtiler artabilir. Aşırı kuru cilt nedeniyle cilt çatlakları oluşabilir. Buna bağlı olarak farklı enfeksiyonlar gelişebilir.

Cilt Kuruluğuna Dikkat!//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu