Gündem

Lohusa Annelerine Destek

Lohusa anneye nasıl davranılmalıdır? Lohusaya nasıl bakılmalıdır? Lohusa Annelerine Destek

 

Lohusa Annelerine Destek

Lohusalık döneminde etrafımızdaki insanların desteği oldukça önemlidir. Lohusa Annelerine Destek nasıl olmalıdır?

Lohusalık döneminde annenin psikolojik sağlığına dikkat etmek çok önemli. Her annenin farklı olduğunun ve her birinin değişik ihtiyaçları olabileceğini unutmamak gerekiyor. Bu nedenle de anneye anlayışla yaklaşmak ve neler hissedip düşündüğünü anlamaya çalışmak faydalı olacaktır. Bu dönemde özellikle anneye kendini güvende hissedebileceği bir ortam yaratmak oldukça önemlidir. Ayrıca “mükemmel” anne baskısı oluşturmaktan mümkün olduğunca kaçınmak gerekiyor.

Lohusalık döneminde eş desteği nasıl olmalı?

Lohusalık dönemi genellikle 4-6 hafta arasında sürüyor ve doğumdan hemen sonra başlıyor. Anne, doğum sonrası değişikliklere uğrayan bedenine uyum sağlamaya ve iyileşmeye çalışmaktadır. Ayrıca bu dönem boyunca birçok fiziksel, duygusal ve hormonal değişiklik yaşıyor. Annelerin hem kendilerine hem de bedenlerine iyi bakmaları, yeterli dinlenmeleri ve beslenmeleri, gerekli durumlarda düzenli doktor kontrolüne gitmeleri ve bir destek sistemine sahip olmaları çok önemli.

Bu destek sisteminin başrolünde ise genellikle baba bulunuyor. Bu dönemde babalar, her şeyden önce fiziksel olarak yapabilecekleri işlerde sorumluluk almalı, ev işleri ve bebek bakımı gibi konularda anneye “yardımcı” olmaktan öteye geçerek iş bölümünü benimsemeli. Öte yandan eşine duygularını ifade etmesi için alan tanımak önemlidir. Ayrıca annenin duygusal iniş çıkışlarına anlayışla yaklaşmak, onu dinlemek, sabırlı olmak ve paylaşımda bulunması için cesaretlendirmek, babanın duygusal destek sağlamak için yapabilecekleri arasında yer alır.

Kayınvalide-anne desteği nasıl olmalı?

Tıpkı baba gibi kayınvalide ve anneler de ev temizliği ve düzeni, yemek pişirme ve bebek bakımı gibi günlük işlerde pratik yardım sağlayarak annelere destek olabilirler. Kayınvalide ve anneler, bebekle veya ev işleriyle ilgilenirken, anne de dinlenmek için kendine zaman ayırması gerekmektedir. Büyük anneler kendi anneliklerinden edindikleri bilgi ve deneyimleri paylaşarak da anneye destek olmaları gerekmektedir. Ancak bunu yaparken annenin üstünde baskı oluşturmamaları ve onun kendi ebeveynlik sürecine müdahale etmemeleri önemli.

Lohusa Annelerine Destek

Desteği olmayan anneler ne yapmalı?

Yakınlarından duygusal ve sosyal destek alamayan anneler için süreç daha zorlayıcı olmaktadır. Anne destek programları, ebeveynlik sınıfları, yerel merkezler gibi kaynaklar annelere bilgi, rehberlik ve destek sağlayabilir. Anneler profesyonel yardım almak için bir doktor, doğum uzmanı veya bir psikologla görüşebilirler. Aynı zamanda destek gruplarına katılarak diğer annelerle bağlantı kurabilir ve deneyimlerini paylaşabilirler.

 

Öte yandan online topluluklar, forumlar, bloglar ve sosyal medya platformları da annelerin deneyimlerini paylaşmaları ve birbirlerine destek olmaları için iyi bir aracı olabilir. Anneler, online destek gruplarına katılarak destekleyici bir topluluk bulabilirler. Ayrıca online terapi hizmetiyle vakit buldukları anda konum değiştirmeleri gerektirmeden psikolojik desteğe erişebilirler. Anneler ek olarak, kendilerine zaman ayırarak dinlenmelidir. Bununla birlikte rahatlama ve gevşeme aktiviteleri yapmalı ve iyilik hallerine odaklanmalılar.

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

 

 

Bu haberde hthayat'ın katkıları bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Geri bildirim: Yeni Anne Olanların Hoşlanmayacağı Şeyler « Balıkesir Merhaba Gazetesi
  2. Geri bildirim: Lohusa Doulası İle Çalışmanın 5 Faydası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu