Köşe Yazıları

Makro Bitki Besinleri: Kükürt

Merhaba değerli okurlar. Bitki besleme serimizde bugüne kadar Azot, Fosfor ve Potasyum hakkında bilgi verdim sizlere. Gelin kısaca hatırlayalım. Azot yeşil aksamının büyümesi için gereklidir ve meyvenin de kabuğunu yapar demiştik. Fosfor bitkinin enerji yapması için gerekliydi. Ayrıca kök büyütür, yeni kök oluşumunu teşvik eder, gövde kalınlaştırır ve çiçek açtırır idi.

 

Makro Bitki Besinleri: Kükürt… Potasyum ise bitkilerin adeta mantosuydu. Soğuğa karşı direnci artırır, bitkinin meyvelerinin renklenmesini kolaylaştırarak, meyvelerin büyümesini ve olgunlaşmasını sağlıyordu. Ha bir de ne demiştik? Özellikle bitkinin meyve döneminde Potasyum ile Azot birlikte çalışırlar; meyvenin kabuğunu Azot yapar, içini Potasyum doldurur.

Kükürt

Bu hafta Potasyumu detaylandıracağım demiştim ama detay bilgileri daha sonraya bırakmak daha doğru geldi. O yüzden sizlere olmazsa olmaz ve çok önemli işlerde görev alan, hem kırmızı örümceklere karşı hem de külleme ve mildiyö gibi hastalıklara karşı kullanabileceğiniz bir element Kükürtten bahsedeceğim. Eskiden beri toz kükürdü biliriz, hala var. Bunun yanında sulu Kükürt ve günümüzde gelişen teknolojinin yeniliği olan nanoteknolojik sıvı Kükürt de var. Nedir nanoteknoloji? Kısaca açıklayayım. Yaprakların arkasında stoma dediğimiz ve bitkinin nefes almasını sağlayan delikler var. Bitkiye her türlü sıvı ve gaz girişi bu deliklerden olur. Bu deliklerin belli çapları vardır ve yapraktan verdiğiniz nanoteknolojik olmayan Kükürt yani toz Kükürt ve sulu Kükürt bu deliklerden geçip bitkiye giremez, giremeyince yüzeyde toz halinde veya suyu kuruyunca öylece kalır, tabaka oluşturur. Sıcak saatlerde ise bu tabaka yaprak dokusuna zarar verir. Nanoteknolojik yani tanecik çapları bu deliklerden geçip bitki içine girebilecek şekilde küçültülmüş olan sıvı Kükürt yüzeyde tabaka halinde kalıp bitkiye zarar vermediği gibi bitki içine girmesiyle değişime uğrayarak faydalı hale gelir.

Ha ne dedik: kırmızı örümcek için kullanılır dedik. Eğer bitkilerinizde kırmızı örümcek varsa ve nanoteknolojik sıvı Kükürt kullanacaksanız, sabah erken saatte kırmızı örümcekler yarı uyuşukken atmanız gerekmekte. Attığınızın nanoteknolojik sıvı Kükürdün bitkinin içine giren kısmının yanı sıra yaprak yüzeyinde toz halinde kalan kısmı, yumuşak vücutlu olan kırmızı örümceklerin vücutlarını deforme edeceğinden kırmızı örümcekler bu ortamda barınamazlar. Gelelim külleme ve mildiyö gibi yaprak hastalıklarına. Kükürt külleme hastalığını kurutarak engeller, mildiyö hastalığının ise gelişmesini yavaşlatır. Yapraklara püskürtmek suretiyle uygulanır. Haftada bir defa, aynı gün ve aynı saatte uygulamaya çalışın. Eğer toprak altı kurtlardan şüpheleniyorsanız damlamayla veya pompa/taral gibi püskürtücülerle yakın seviyeden toprağa da verebilirsiniz. Başka ilaç veya gübre ile karıştırmayın lütfen.

Kükürt kullanımında şu önemli uyarıyı yapmak zorundayım:

Kırmızı örümcek, külleme veya mildiyö ne olursa olsun erken önlem ve tedavi için kükürdü erken vermeniz gereklidir. Yani yılanın başını küçükken ezin! kırmızı örümcek, külleme veya mildiyö sardıktan sonra vereceğiniz Kükürt büyük oranda hastalığın veya kırmızı örümceğin üzerini kapatacak ve adet ona bir koruma kalkanı olacaktır.

Kükürt bitkinin her gelişme devresinde gerekli olan bir elementtir. Hani her devre için enerji gerekiyor, bunu da Fosfor hallediyor demiştik ya. Kükürt de bu dönemler için bitki tarafından üretilen bütün enzimlerim yapısına giriyor.  Yani sizin anlayacağınız Fosforsuz ve Kükürtsüz bir şey olmuyor, ama dozunda ve gerektiği kadar.

 

Değerli okurlarım, mustafa1ol@gmail.com adresine sorularınızı veya paylaşmak istediğiniz tecrübenizi bekliyorum. En önemli kuralımız neydi? “İyi de olsa, çok verince çok olmaz. Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla …

Balıkesir çiftçisinin kafasına yazılana kadar bu lafı söylemeye devam edeceğim.

..Makro Bitki Besinleri: Kükürt…

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu