Balıkesir Merhaba Blog YazılarıTarihYaşam

Marie Curie Kimdir?

4 Temmuz 1934’te bilim uğruna hayata gözlerini yuman ünlü bilim insanı Marie Curie’nin ilginç yaşam öyküsüne dair bilinmeyenler…

 

Marie Curie Kimdir?

Marie Curie Kimdir?… Marie Curie, 1867 yılında doğdu. Onu, öncü bir kimyager ve fizikçi olarak tanıyor olabilirsiniz – Avrupa’da fizik alanında doktora derecesi alan ilk kadın, radyoaktivite üzerine yaptığı araştırmalarla Nobel ödülünü kazanan ilk kadın ya da iki Nobel ödülü kazanan ilk insan olarak da tanıyor olabilirsiniz.

Marie Curie dahi bir çocuktu

Maria “Manya” Salomea Skłodowska ismi ile doğan Marie, liseden 15 yaşındayken mezun oldu. Sınıfının birincisiydi.

Marie Curie asi bir insandı

Maria, hiçbir şeyin eğitiminin önünde durmasına izin vermedi. Liseden sonra, 1880li yıllarda, Varşova’daki bir grup genç Polonyalı tarafından işletilen illegal “Gezici Üniversite” ye katılım sağladı. Dersler, çar yanlılarına yakalanmamak adına sürekli farklı yerlerde gerçekleşiyordu. Maria gerekli kaynakları bulduğunda, Sorbonne ‘da okumak için Fransa’ya gitti; çünkü Polonya’da kadınlar üniversiteye giremiyorlardı. O zamanlarda ismini Fransız versiyonuna, Marie’ye değiştirdi. Orada kız kardeşi ve eniştesi Dr. Kazimierz Dluski ile birlikte yaşadı.

Marie Curie’nin bilim merakı aileden geliyordu

Büyükbabası fizik ve kimya öğretmeniydi; babası ise fizik ve matematik öğretiyordu. Marie’nin kızı IrèneJoliot-Curie, annesinin çalışmalarını sürdürdü. Beraberinde, eşi FrédéricJoliot-Curie ile birlikte yapay radyoaktivite keşifleriyle kimya dalında Nobel ödülünü kazandı. Ve günümüzde, Irène’nin çocukları da saygın bilim insanları olarak çalışıyorlar; HélèneLangevin-Joliot nükleer fizikçi, Pierre Joliot-Curie ise bir biyolog.

Marie Curie Kimdir?

1. Dünya Savaşı sırasında yardımlar yaptı

Marie, 1914 yılında, portatif X-ray makineleri taşıyan “PetitesCuries” adlı araçlardan oluşan bir konvoy oluşturdu. Bu makineler, doktorların kırık kemikleri, ön saflardaki hastaların içindeki şarapnel ve mermi parçalarını görüntüleyebilmelerini sağladı.

Einstein ile birlikte tatil yaptı

1950 yılında, Einstein’a en çok hangi fizikçiyi takdir ettiği sorulduğunda, yanıtı HendrikLorentz ve Marie Curie olmuştu. Marie ve Einstein 1909 yılında tanıştı. Beraberinde, yaklaşık 25 yıl boyunca hem iş arkadaşı hem de dost olarak kaldılar. Birlikte birçok bilimsel konferansa katılım sağladı. Hatta İsveç Alplerine ailece tatile gittiler.

Amerikan başkanı Marie’ye “sıcak” bir hediye verdi

1921yılında, Marie Curie, ABD’ye ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Ayrıca, New York’tan, Chicago’ya ve Washington’a, birçok yeri gezdi. Başkan Harding, bağışta bulunan milyonlarca kadını temsilen, Marie’ye değeri 100.000 $’dan fazla olan 1 gr radyum hediye etti.

..Marie Curie Kimdir?…

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

www.gazetemerhaba.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu