Yaşamİlçe Haberleri

Marmara Denizi’nde Ekosistem Çağrısı

"Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı Uyarılarda Bulundu

Marmara Denizi’nde Ekosistem Çağrısı

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, son dönemde ülkemizde görülen “Balon Balığı” hakkında önemli bilgiler verdi. Marmara Denizi’nde henüz görülmeyen bu türlerin tüketilmemesi konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Ayrıca, Aslan Balığı gibi türlerin kesinlikle yenilmemesi gerektiğini vurguladı.

Deniz Ekosistemindeki Sorunlar ve Yeni Canlı Türleri

Sarı, denizlerde son dönemde görülen 75’e yakın yeni canlı türünün ekosistemde yarattığı baskıya dikkat çekti. Bu istilacı türlerin doğal canlı türleri üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirterek, denizlerdeki ekosistemin güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Algarna Avcılığı ve Deniz Ekosistemi

Denizcilik Fakültesi Dekanı, su ürünleri kanununa aykırı bir şekilde devam eden algarna avcılığının Marmara Denizi’nde ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekti. Bu tür avcılığın derhal yasaklanması gerektiğini ve balıkların üreme alanlarının korunması gerektiğini belirtti.

Marmara Denizi’nde Midye Çiftlikleri ve Çevre Duyarlılığı

Sarı, Marmara Denizi’ndeki midye çiftliklerini desteklediğini ancak bu çiftliklerin kurulma yerlerinin dikkatlice seçilmesi gerektiğini söyledi. Midye çiftliklerinin deniz ekosistemine zarar vermemesi için doğru bölgelere yerleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Yapay Resifler ve Deniz Canlıları

Denizcilik Fakültesi Dekanı, Marmara Denizi’nde yapay resiflerin atılmasının elbette yararlı olduğunu ancak doğal resif alanlarının daha etkili olduğunu ifade etti. Deniz canlıları için doğal yaşam alanlarının korunmasının önemine değindi.

PİNA Projeleri ve Deniz Canlılarının Akdeniz’e Yayılımı

Erdek Körfezi’nde başlatılan PİNA projelerinin olumlu sonuçlar verdiğini belirten Sarı, yavruların akıntılarla Akdeniz’e yayılmaya başlamasının Marmara Denizi için umut verici olduğunu ifade etti.

Başkan Adaylarına Çağrı ve Marmara Denizi Koruma Talepleri

Yaklaşan yerel seçimler öncesinde, Denizcilik Fakültesi Dekanı, vatandaşlardan belediye başkan adaylarından Marmara Denizi ile ilgili düzenlemelerin yer aldığı maddelerin seçim beyannamelerinde ön sıralarda yer almasını talep etti.

 

 

Haber: Bülten

Araştırma Enstitüsü Heyeti Balıkesir’de

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu