Köşe Yazıları

Masal Anlatıcılarımız

Masal Anlatıcılarımız

Masal ablası, masal annesi, masal ninesi diye en çok da kadınlarımızla tanıdık masal anlatanlarımızı. Köy seyirlik Oyunu olsa erkekleri bilirdik de masal anlatıcılarımız hep hanımlar oldu geleneğimizde. Aslında masalcı dedelerimiz, Dede Korkut yürekliler de vardı hâlen aramızda. Bir masaldı şu hayat. Tertemiz düşlere gebe kalış, masalsı düşlere eş olan bir zikzak çiziyordu hayalimizde. Peri masalı gibidir çocuklarımızın masum hayal dünyası da. Kimileri Küçük Prens yahut Pamuk Prenses kimisi de Pinokyo veya Heidi olabilmek için savaşır.

Bir yetişkin olarak kendime masal okumayı, masal anlatılmasını veyahut beşer dakikalık sesli masallar dinlemeyi, çizgi film masallarını izlemeyi çok seven biriyimdir. 2020 yılında Mart ayından Ağustos ayına dek o güzel ilkbahar ve yaz mevsimlerinde koronavirüs nedeniyle evlere kapanıp kaldığımız süreçte her akşam kendime bir iki masal okuyup yatağıma huzurla yatıyordum. Dua etmeyi de unutmuyordum. Karantinada evlerinde sıkılan çocuklarımız için masal videoları, işaret diliyle tercüme ettiğim çocuk şarkıları, oyuncak yapımı pratikleri, şiirler, özel günlerdeki kutlama mesajları, etkinlik kartları hazırlama gibi faaliyetlerimi sosyal medya hesabımda paylaşınca çok beğeni toplayarak ilgi çekmiştim.

İlgili Makaleler

İnsanoğlu; düşünen, hayal kurabilen, fikir üreten, dua eden, aklını kullanarak harika işler yapan bir canlıdır ve işte bu yüzden canlıların en üstünü olarak yaratılmışız. Bunun için yaratana milyonlarca kez teşekkür etsek, aldığımız her nefes adına şükretsek yine az gelir. İletişim için konuşmak, güzel anıları paylaşmak, tatlı dil ve güler yüzle misafir ağırlamak, masal gibi geçen çocukluk ve gençlik yıllarımızı birbirimize hatırlatmak, bir fincan Türk kahvesinin kırk yıllık hatırasında buluşmak çok nostaljiktir. Masallarımız var olmalı ki mazimiz ve tarihimiz iyi hatırlansın, çocuklarımızın kelime hazinesi gelişsin, yetişkinler arasındaki dargınlık buzları erisin. Masal terapistleri, çocuk uzmanları, masal anlatıcı ablalarımız, masalcı ninelerimiz, çocuk yazarlarımız, oyuncakçılarımız, yayınevlerimiz iyi ki var. Masal saatinizde porselen kupanızdaki gece sütünüzü eksik etmeyin. Her akşam kendinize ve sevdiklerine anlatacağız gizemli bir masalınız hazırda bulunsun. Masal tadında kalın.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu