GündemTürkiye Gündemi

Mevlid Kandili Günü ve Önemi

Mevlid kelime olarak ''doğum yeri ve zaman'' anlamlarını taşır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.s) doğumunu ifade eden Mevlid Kandili, Rebiülevvel ayının on ikinci gecesi idrak ediliyor.

Mevlid Kandili’nde Ne Oldu? Mevlid kelime olarak ”doğum yeri ve zaman” anlamlarını taşır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.s) doğumunu ifade eden Mevlid Kandili, Rebiülevvel ayının on ikinci gecesi idrak ediliyor.

 

Mevlid Kandili’nde Ne Oldu?

K 1

Peygamber Efendimiz, Fil Vakası olarak adlandırılan hadisenin meydana geldiği yılda dünyaya gelmiştir. Bu hadiseden hareketle, Araplarda nesî geleneğini dikkate alanlara göre bu tarih miladi 569 olarak kabul edilirken diğerleri bu tarihi 570 ya da 571 olarak gösterir. Mevlid-i Nebi’nin Rebiülevvel ayının 12’sinin gündüzünde gerçekleştiği konusunda fikir birliği söz konusudur. Farklı rivayetler olsa da sahih kaynaklara göre Resûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimiz Pazartesi günü dünyaya gelmiştir.,

 

M

Mevlid Kandili Ne Zaman ve Nasıl Ortaya Çıktı?

  • Peygamber Efendimiz’in doğum yıl dönümü onun sağlığında kutlanmamıştır. Mevlid Kandili ilk olarak Muiz-Lidînillâh döneminden (972-975) itibaren kutlanmaya başlamıştır.
  • Mevlid Kandili nedir, neden kutlanır? Mübarek Mevlit Kandil’inde ne oldu, bu gece neler yapılır? İşte anlamı, önemi, faziletleri!

Bugün mevlid kandili

 

P

Mevlid Kandili’nde Neler Yapılır?

Mevlid Kandili’nde yapılacak ibadetler ve hayırlı işler, bu kıymetli günün ve gecenin feyzinden faydalanmak için büyük bir vesiledir. Bu günü ve geceyi ibadetle, tesbihatla ve duayla geçirmek hayli mühimdir.

 

1 15

Salavat Getirmek

Mevlid Kandili ibadetleri denince ilk akla gelen elbette salavat getirmektir. Resûlullah Efendimiz’e salavat getirmek Yüce Allah’ın bize emrettiği bir iştir. Peygamber Efendimiz’in doğduğu bu kutlu günde ona salavat getirmek en hayırlı işlerden sayılır.

Balıkesir’de bugün mevlid programında neler var? Tıkla öğren

 

Ayet-i kerîmede buyrulur:

“Şüphesiz ki Allâh ve melekleri, Peygamber’e çokça salât ederler. Ey müminler! Siz de O’na salevât getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin!” (el-Ahzâb, 56)

Namaz Kılmak

Bunun yanı sıra kaza ve nafile namazlarını eda etmek de bu gün için en önemli ibadetlerden kabul edilir. Namaz borcu olanların kaza namazı, olmayanların ise nafile namaz kılmaları tavsiye edilir.

Mevlid Kandili 1

Kur’an-ı Kerim Okumak

Bu kıymetli günü ve geceyi Kur’an okuyarak geçirmek de yapılacak en hayırlı işlerdendir. İbni Abbâs’tan (r.a.) rivayet edildiğine göre, Resûlullah şöyle buyurmuştur:

“Kalbinde Kur’an’dan bir miktar bulunmayan kimse harap ev gibidir.” (Tirmizî, Fazâilü’l-Kur’ân 18)

 

Günün Ayeti

(Ey Muhammed!) Seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.

(Enbiyâ, 21/107),

 

Köşe yazarımızın Mevlid kandili köşesini okumak için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu