Balıkesir Merhaba Blog YazılarıDünyadan HaberlerEtkinlikGündemTeknoloji

NASA’dan Marstaki Kayıp Araca İlişkin Açıklama!

NASA’dan Mars’taki kayıp aracı hakkında açıklama geldi!

 

Nasa'Dan Marstaki Kayıp Araca İlişkin Açıklama!

NASA’dan Marstaki Kayıp Araca İlişkin Açıklama!… Aradan geçen 2 ayı aşan bir sürenin ardından sonunda Ingenuity ile yeniden bağlantı kurulduğunu açıkladı.

Mars’ı havadan gözlemlemek için tasarlanan Ingenuity, yaptığı uçuşlarla şimdiye kadar tarih yazdı. Uzun zamandır Mars’taki görevine devam eden Ingenuity’den ise bir süredir haber alınamıyordu. Ancak son gelen bilgiler ise NASA’ nın rahatladığı gözüküyor.

Ingenuity ile uzun zaman sonra yeniden bağlantı kurumu oldu

NASA, Ingenuity ile en son temas kurduğunda, Mars helikopteri 26 Nisan’da havadaydı. Aradan geçen 2 ayı aşan bir sürenin ardından, uzay ajansı sonunda Ingenuity ile yeniden bağlantı kurulduğunu açıkladı. Güney Kaliforniya’daki Jet Propulsion Laboratuvarı (JPL) herhangi bir sorunun olmadığının de müjdesini verdi.

NASA, bu iletişim kesintisinin beklenmedik bir durum olmadığını belirtirken, bu soruna ise Ingenuity ve Perseverance arasına giren bir tepenin neden olduğu ifade ediliyor. Perseverance, JPL’deki görev kontrolörleri ile Ingenuity arasında bir radyo rölesi görevi gördüğü için, Mars helikopteri ile dünya arasındaki bağlantı geçici olarak kesildi.

Nasa'Dan Marstaki Kayıp Araca İlişkin Açıklama!
Tekrar Gökyüzüne Çıkacak!

JPL, 28 Haziran’da Perseverance tepenin zirvesine ulaştı. Devamında, 4 kilo ağırlığında ve yaklaşık 50 cm uzunluğundaki helikopterin görüş alanına girdiğini belirtti. Böylece, Ingenuity ile tekrar iletişime geçebildiklerini söyledi. Bağlantı geri yüklendiğinde JPL, 26 Nisan’daki 52. uçuşunun verilerini indirebildi.

Helikopter, bağlantının tekrar kurulumu ile rahatladı. Ayrıca, helikopterin 363 metrelik bir mesafeyi kat eden 139 saniyelik bir uçuşun sonunda başarılı bir iniş gerçekleştirdiğini doğruladı. JPL, Ingenuity’den haber alınamaayan dönemde herhangi bir kötü etki görmeğini test etmek için çeşitli testler uygulayacak. Mars helikopteri, kontrolleri geçmesi durumunda, önümüzdeki birkaç hafta içinde 53. uçuşu ile tekrar gökyüzüne çıkacak.

Mars helikopteri uzun zamandır kızıl gezegende birçok veri toplamaya devam ediyor. Mars’ta yaşam konusunda araştırmalarına devam eden Perseverance‘ye adeta yol gösteren Ingenuity, bu anlamda oldukça büyük önem taşıyor.

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.
…NASA’dan Marstaki Kayıp Araca İlişkin Açıklama!…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu