GündemKöşe Yazıları

Nohut Oda Bakla Sofa Kulübede Muhtarlık

Nohut Oda Bakla Sofa Kulübede Muhtarlık

Her köyün, her mahallenin temsilcisidir muhtarlar. Muhtarlarımız; belediye başkanı, kaymakam, vali, devlet adamlarıyla sürekli iletişimde olan canlardır. Yol sorunu, halkın derdi, köye çeşme yapılması hayali, camilerin restore edilmesi, jandarmayla olan iletişim derken hepsine uzanmak ister o aktif kolları. Belediyenin baş temsilcisi olan büyükşehir belediye başkanları ve ilçe belediye başkanları gibi kendi köyünün de başkanı konumundadır bir muhtar. Köyünün başkanı, ihtiyar heyetinin sevgilisi, köy korucusunun yardımcısı, köylünün kalbidir muhtar adaylarımız.

Her yiğidimiz muhtarlığa adaylık koyamaz, muhtar adayı olamaz, muhtar seçilemez mesela. Milletvekili aday adayı, milletvekili adayı ve en sonunda milletvekili olup makamında kendini sevdirebilen devlet adamları gibidir muhtarın siyasî yolculuğu da. Bir oy bile olsa yürekten geliyorsa o makam bereketlenir, o köye ve mahalleye huzur gelir. Köy muhtarı ve mahalle muhtarı, bulunduğu bölgenin güvenlik görevlisi gibidir. Mahalle muhtarlarının minicik kulübe evi andıran o tek odalı makamlarını ziyaret edip de kendileriyle hiç yakından sohbet ettiniz mi bilmem. Çocukluğumun geçtiği, 30. yaşıma kadar ikametgâh adresimin aynı mahallede hiç değişmeden yer aldığı memleketimdeki çocukluk ilçemizin mahalle muhtarının odası aklıma geldi. Sanırım ilk kez odasında kendisiyle yüz yüze tanıştığım dönem, üniversiteyi kazandığım 2008 yılı olmuştu. Uludağ Üniversitesi (Bursa) kayıt için gerekli evraklar, burs başvurularım ve resmî işler için kendisinden imzalı belge almam gerekiyordu. Külliyenin ikinci katında, balkonlu, tek odalı otantik muhtarlık makamı çok şirindi. Hafiften gelen radyo sesiyle Türk Sanat Müziği eşliğinde, tebessümle, acele etmeden işini yapan altmışlı yaşlardaki Seramik Mahallesi muhtarımız beni pek sevecenlikle karşılaşmıştı.

Köylerimizde görev yapan genç muhtarlar da vardır ama sayıları azdır. Genelde herkese kendini sevdirebilen, güvenilir, sabırlı, insanların kırıcı sözlerini alttan alan, orta yaş kesimi muhtar adaylığı için daha uygun görülür. Ara sıra o tek gözlü, nohut oda bakla sofa misali olan muhtarlık yerlerini gün içinde ziyarete gidin. Müzik eşliğinde, kendisine verilen evrakları pürdikkat imzalayan o mutlu koca çınarlar müsaitse sohbet edip bir bardak çayını için derim. “Nohut oda, bakla sofa” misali kulübe evciğindeki muhtarlık makamında müzikle işini yapan tonton amcalarımıza yeni doğan gün bir tutam mutluluk ikram etsin.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu