GündemEğitim

Okullarda akıllı telefon yasaklanacak mı?

Okullarda akıllı telefon yasaklanacak mı? Eğitimle ilgili dünya çapında bir durum tespitinin yapıldığı ve önerilerin yer aldığı UNESCO raporunda bu yıl öne “cep telefonu yasağı” vurgusu çıktı.

 

Telefon Bagimli

Düşük eğitim performansının nedeni telefonlar!

UNESCO’nun raporuna göre aşırı cep telefonu kullanımı düşük eğitim performansıyla doğrudan bağlantılı. Ayrıca, Uzun Saatleri bulan açık ekran süresinin ise çocukların duygusal istikrarı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğuna dair kanıtlar var. UNESCO akıllı telefonların okullarda yasaklanmasını öneriyor.

 

Telefon

İnsan merkezli eğitim

Rapor, dijital teknolojinin her zaman ‘’insan merkezli bir eğitim vizyonuna’’ sahip olması öne çıkıyor. Ayrıca hiçbir zaman öğretmenlerle yüz yüze etkileşimin yerini almaması gerektiğinin altını çiziyor.

 

‘’Dijital Devrim Ölçülemez bir potansiyele sahiptir’’

UNESCO Direktörü Audrey Azoulay, ‘’Dijital devrim ölçülemez bir potansiyele sahiptir” dedi. Dahası, toplumda nasıl düzenlenmesi gerektiğine dair uyarılar yaptı. Ayrıca, eğitimde kullanılma şekline de benzer bir dikkat gösterilmelidir’’ dedi.

 

Yoğun cep telefonu kullanımının en azından beyin yorgunluğuna sebebiyet verdiği neredeyse kesin gibidir. 

Son 10-20 yıl içerinde gerek Alzheimer ve parkinson gibi organik beyin hastalıkları arttı. Dahası, depresyon, panik atak ve Takıntı hastalığı gibi psikolojik hastalıklar dikkat çekici düzeyde artış göstermiştir.

-Mümkün olduğunca yatak odasında bulundurmamalıyız.

-Telefonları direkt kulağa götürerek değil, kulaklıkla, eğer bu mümkün olmazsa hoparlör açılarak uzaktan görüşme yapmalıyız.

-Özellikle ilk arama yaparken en yoğun radyasyon yaydığı için birini aradığınızda iletişim sağlanmadan telefonu kulağa götürmemeliyiz.

-Cepte değil, çantada taşıyıp mümkün olduğunca vücuttan uzakta tutmalıyız. Cep telefonunuz açıkken, kullanmıyor olsanız bile radyasyon yaymaya devam eder.

-Görüşmelerimiz günde yarım saati aşmamalı.

-Eğer kulaklık kullanamıyorsanız cep telefonunu sürekli aynı kulakta tutmayınız. Görüşme yaparken sürekli bir kulağınızdan öbürüne değiştiriniz.

Özellikle çocukları bu konuda korumak için ne gibi önlemler almalıyız?

Cep telefonları mümkün olduğunca çocuklardan uzak tutulmalıdır. Çocukların beyin gelişimleri, henüz tam olmadığı için, cep telefonlarından zarar görme ihtimali daha yüksektir. Yoğun cep telefonu kullanımı baş ağrıları, uyku düzensizliği gibi durumları tetikleyebilmektedir.

Sonuç itibariyle teknolojiyi kullanmalı fakat esiri olmamalıyız. Beyin sağlığımız için mümkün olduğunca elektronik ortamlardan uzak durulmalı, wireless yerine kablolu internet ve ev telefonları kullanmalıyız. Cep telefonlarını sohbet ve oyun aracı olarak değil iletişim amaçlı kısa süreler için kullanmalıyız.

 

 

Haber merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu