Gündemİlçe HaberleriSiyasetTürkiye Gündemi

Öldürülmek ya da Zafer

“Geleceğim için üç seçenek var: Tutuklanmak, öldürülmek ya da zafer.” Bu sözler Brezilya’nın Eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ ya ait. Brezilya’ lı lider, “Kendisini ancak Tanrı’nın iktidardan indirebileceğine inanan” ve “seçimleri ancak ben kazanırsam kabul ederim” ifadelerine yer verdi. Ayrıca bu sözleri, kaybettiği seçimden hemen önce söylemişti.

 

 

Öldürülmek ya da Zafer.. Bolsonaro, Brezilya’da Ekim 2022’de yapılan seçimlerde, solcu aday Lula Da Silva’ya kaybetti. Bolsonaro, seçimlerde hile olduğunu iddia etmişti. Devamında yenilgiyi kabul etmemişti. Bolsonaro’nun bu tepkisi üzerine destekçileri de; seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından günlerce eylem yapmıştı. Otoyolları kapatan ve orduyu göreve çağıran Bolsonaro yanlıları, orduya “Lula’nın görevi devralmasına müdahale edin” çağrısı yaptı.

Birezilya

 

Seçim Kurulu Tüm İtirazları Reddetti

Nihayetinde; Ulusal Kongre, Saray ve Mahkemeleri basan Bolsonaro destekçileri polis tarafından bastırılmış. Ayrıca Seçim Kurulu da tüm itirazları reddetmişti. Yeni bir dönemin başladığı Brezilya’da; hukuk toprak altından çıkınca, seçimden hemen sonra ABD’ye giden Bolsonaro, ifadeye çağırıldı. Ayrıca Bolsonaro’nun Suudi Arabistan ziyaretinde, Brezilya Devletine hediye edilmiş olan ve seçimden sonra kaybolan milyonlarca dolar değerindeki altınlar da Bolsonaro tarafından devlete teslim edildi.

Brezilya Silah Kuvvetleri

Peki, Brezilya Polisi gösterileri bastıramasaydı ve Brezilya Silah Kuvvetleri de Bolsonaro destekçilerinin çağrısına uyup, kazanan lider Lula’nın göreve gelmesine engel olsaydı, ne olacaktı? Tüm dünya onlara darbeci diyecekti. Ama Bolsonaro ve destekçileri, Brezilya’da; hileyle seçim kazandığını iddia ettikleri Lula ve yanlılarına darbeci diyecekti. Bolsonaro’nun yaptığı ise darbe değil “darbeyi önlemek” olacaktı!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu

Türk futbolseverler yıllarca, Brezilya futbolunu hayranlıkla izledi. Anlaşılan o ki Türk siyasetçisi de Brezilya siyasetini hayranlıkla izliyor. Onlardan biri de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu. Bakan Soylu, geçtiğimiz hafta twitter hesabından bir açıklama paylaştı ve 14 Mayıs seçimleri için “bir siyasi darbe girişimidir” dedi. Kamuoyu, demokratik seçimlere darbe yakıştırması yapan Soylu’nun bu skandal açıklamalarını endişe verici buldu.

Brezilya Dizileri

Şimdi birlikte düşünelim. Aşağıda yer verdiğimiz olaylar, en az Brezilya dizilerindeki kadar hayal ürünüdür. Dahası Cumhurbaşkanı Erdoğan önümüzdeki seçimleri kaybetse. Dahası seçimde hile olduğunu ileri sürse ve “bu bana karşı yapılan bir darbe girişimidir” dese, der. AK Parti seçmeni bu hayalî darbeye karşı omuz omuza verip sokağa inse. Devamında otoyolları kapatsa. Bununla birlikte devlet kurumlarını bassa, basar.

Erdogan 1

“Kılıçdaroğlu’nun göreve gelmesine engel olun”

Erdoğan destekçileri; orduya, “Kılıçdaroğlu’ nun göreve gelmesine engel olun” çağrısı yapsa, yapar. Gösterileri bastırmakla vazifeli Türk Polisi de bu vazifesini yapmayıp. Amiri olan İçişleri Bakan Soylu’nun kanunsuz emrine uysa, uyar. Böyle bir senaryo ile şunu kesin olarak anlıyoruz ki, seçim ve ülke güvenliğinin bir numaralı sorumlusu olan İçişleri Bakanı’nın bu açıklaması, belki de siyasi tarihimizin en skandal açıklaması.

“Duran timsah çanta olur”

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmeden önce Anayasa’mızda yer aldı. Bununla birlikte; “TBMM genel seçimlerinden önce, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanları çekilir” hükmünün kıymetini şimdi bir kez daha anlaşılıyor. Öyle ki; Kılıçdaroğlu’ nun, Erdoğan’a, Lula’nın Bolsonaro’ ya attığı farktan çok daha fazlasını atması gerekecek. Bir Brezilya atasözünde söylendiği gibi: “Duran timsah çanta olur” ifadelerine yer verdi.

Kilicdarogluuuu

…Öldürülmek ya da Zafer…

Daha fazla haber için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu