GündemKöşe Yazıları

Önümüzdeki On Yılın En Büyük Riskleri Çevresel Riskler

Dünya Ekonomik Forumu tarafından, Marsh & McLennan Şirketleri, SK Group ve Zurich Sigorta Grubu stratejik ortaklığında hazırlanan, 2024 Küresel Riskler Raporu yayımlandı.

Önümüzdeki on yılın en büyük riskleri çevresel riskler

 

Dünya Ekonomik Forumu tarafından, Marsh & McLennan Şirketleri, SK Group ve Zurich Sigorta Grubu stratejik ortaklığında hazırlanan, 2024 Küresel Riskler Raporu yayımlandı.

Küresel Risk Algılama Araştırması (GRPS), yaklaşık yirmi yıldır Küresel Riskler Raporu’nun temelini oluşturmaktadır ve Dünya Ekonomik Forumu’nun orijinal küresel risk verilerinin önde gelen kaynağıdır. Bu yılki GRPS, akademi, iş dünyası, hükümet, uluslararası toplum ve sivil toplumdan 1.490 uzmanın gelişen küresel risk ortamına ilişkin önde gelen görüşlerini bir araya getirdi. GRPS 2023-2024’e ilişkin yanıtlar 4 Eylül – 9 Ekim 2023 tarihleri ​​arasında toplandı.

“Küresel risk”, gerçekleşmesi halinde küresel GSYİH’nın, nüfusun veya doğal kaynakların önemli bir kısmını olumsuz etkileyecek bir olay veya koşulun ortaya çıkma olasılığı olarak tanımlanıyor.

Rapordan öne çıkanlar;

 

#1 2024 Küresel Riskler Raporu dünya için kısa vadede ağırlıklı olarak olumsuz olan ve uzun vadede daha da kötüleşmesi beklenen bir görünümü vurguluyor. Eylül 2023’te yapılan ankete yanıt verenlerin %54’ü bir miktar istikrarsızlık ve orta düzeyde küresel felaket riski beklerken, %27’si büyük türbülans bekliyor ve %3’ü küresel felaket risklerinin kısa vadede gerçekleşmesini bekliyor. Sadece %16’sı önümüzdeki iki yıl içinde istikrarlı veya sakin bir görünüm bekliyor. Görünüm 10 yıllık zaman diliminde belirgin biçimde daha olumsuz; yanıt verenlerin %63’ü fırtınalı veya çalkantılı bir görünüm beklerken, %10’dan azı sakin veya istikrarlı bir durum bekliyor.

 

#2 Bir yıllık zaman dilimi için katılımcılara, 2024 yılında küresel ölçekte maddi bir kriz yaratma olasılığının en yüksek olduğunu düşündükleri beş riski seçmeleri istendi. İlk sırada aşırı hava olayları geliyor. Kuzey Yarımküre’de kaydedilen tarihteki en sıcak 2023 yazının ardından ankete yanıt verenlerin üçte ikisi 2024’te karşılaşılan en büyük risk olarak aşırı hava koşullarını seçti. Yapay zekanın ürettiği yanlış bilgi ve dezenformasyon %53 ve toplumsal ve/veya siyasi kutuplaşma %46 oranları ile ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor. Önceki yılın anket sonuçlarını yansıtacak şekilde, hayat pahalılığı %42 ve siber saldırılar %39 genel görünümde önemli endişeler olmaya devam ediyor.

 

#3 Çevresel ve teknolojik riskler, önümüzdeki on yılda ciddiyet açısından en fazla kötüleşmesi beklenenler arasında yer alıyor ve uzun vadeli küresel riskler ortamına hakim oluyor. Önümüzdeki on yılın ilk 10 sıralamasında neredeyse tüm çevresel riskler yer alıyor.

#4 Önümüzdeki on yılda en üst sıradaki risk olarak aşırı hava olaylarının daha da şiddetli hale gelmesi bekleniyor. Geçen yılın sonuçlarını yansıtacak şekilde, Biyoçeşitlilik kaybının ve ekosistem çöküşünün algılanan ciddiyeti, tüm risklerin çoğunu daha da kötüleştirerek tam iki Likert puanı artırarak kısa vadede 20. sıradan 3. sıraya yükseldi. Dünya sistemlerindeki kritik değişim ikinci sırada ve Doğal kaynak kıtlıkları dördüncü sırada yer alıyor. Kirlilik ise 10’uncu sırada yer alıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu