Köşe Yazıları

Profesörlere Saygıyla

Profesörlere Saygıyla

İyilik profesörleri, sessiz kahramanlarımız nefes alıyor aramızda. Profesörlük deyince nedense herkes bu makam önünde saygıyla eğilir, bilim insanı baş koltukta oturtularak ağırlanırlar. Adamına göre değil de bilgisine göre ağırlanmalı her insan. Taşıyamayacağı rolü, hak etmediği makamı da yüklenmemeli her can. O saçlar değirmende ağarmamıştır elbet, sabahlara dek kitaplarla haşır neşir olup sabahlamaktan olmuştur kül misali.

Her bir profesörümüzün kalın çerçeveli gözlükleri ve kalın kitaplardan oluşan bir bilgi dünyası hazineleri vardır kütüphanelerinde. Birkaç yabancı dili anadili misali iyi derecede konuşabilmek, alanında donanımlı olmak, anabilim dalıyla ilgili makaleler ve tezler yazmak, gündemi sürekli yakından takip etmek, aktif olmak, seminerler vermek, yurt dışında kendini kanıtlamak, kendisini üniversite gençlerine sevdirebilmek, iyilik ve bilgi için ayrıca yarışmak hiç de kolay bir iş değildir. Egosunu yenmiş, alçakgönüllü, öz güveni sağlam, ayrıca kariyeri arasında ailesine de düşkün olan profesörlerimizi çok takdir etmişimdir. Benim öğrenciliğimde Uludağ Üniversitesi “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi” bölüm dersi hocalarımızın neredeyse ayrıca tamamı profesördü.

***

Çoğu Bursa’nın tanınıp sevilen insanlarıydı. Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olanları, yurt dışında eğitim alan hocalarımın kimisi memleketi Bursa’da kalınca akademik kadroda onları tanımak ayrıcalıktı. Ben üniversite 2. sınıfta iken emekli olan İktisat profesörümüz Prof. Dr. Zeynel DİNLER, Ekonometri bölümü profesörü olan ve ayrıca eşiyle aynı fakültede görev yapan Bursalı bilim adamımız Prof. Dr. Erkan IŞIĞIÇOK, Maliye bölümü öğretmenimiz Prof. Dr. Fikri PALA hâlen ilişimde olduğum değerli profesörlerimizdir.

İlgili Makaleler

Mezun olduktan sonra biz öğrencilerini toplumda faydalı yerlerde görmek, üretken oluşumuz onlara büyük gurur veriyor. Türkiye genelinde derece aldığım edebiyat yarışması sonuçlarımı bile takipteler ve fikirlerini alıyorum ara sıra. Türk profesörlerimiz çınar gibidir, yepyeni kitaplarını kalemine alan ayrıca üretken canlardır her biri. Gecesini gündüzüne katan, ülkemiz adına gerçekten çok verimli işler için ayrıca güzel yürekler barındıran profesörlerimize saygı duyalım. Böyle bilim insanlarının bilgisinden istifade edip de ayrıca mezun olduğum için kendimi şanslı hissediyorum. İlim ışığınız hiç sönmesin.

ELİF YAVAŞ

TARİH= 5 Eylül 2020 – Cumartesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu