Balıkesir Merhaba Blog YazılarıYaşam

Sabahları Neden Aç Uyanırız?

Uyandığınızda aç hissetmenizin nedenlerini sizin için derledik. Sabahları neden aç uyanırız? Tüm detaylar burada

Sabahları Neden Aç Uyanırız? Açlık çoğunlukla, acil bir durum değildir. Bazen vücudun anlık bildirimleri tam olarak doğru olmamaktadır. Ancak gecenin bir yarısı ya da sabahın erken saatlerinde aç uyanmak bazı sağlık sorunlarınız olduğu anlamına gelmektedir.

Yatma zamanına yakın büyük öğünler yiyorsunuz

Bazı insanlar, çok fazla bir yemek yedikten sonra düşük kan şekerine yol açan yüksek dozda karbonhidratlara karşı daha duyarlıdır. Vücutları, karbonhidrat açısından zengin bir öğüne yanıt olarak (özellikle karbonhidratlar basitse) insülin üretimini biraz ‘aşabilir’. Sonuç? Kan şekeri, yemekten yaklaşık bir saat sonra çok düşebilmektedir. Bunun sonucunda çok aç uyanmanızın nedeni olabilmektedir.

Akşam yemekleriniz son dakika çeşitliliği olduğunda, en iyi çözümün yağsız protein, kompleks karbonhidratlar ve biraz yağ içeren daha küçük bir öğün olmalı. Çok fazla yağ, yemeğin midenizde daha uzun süre kalmasına neden olmaktadır. Ayrıca yatmadan hemen önce mide ekşimesi sorunları yaşayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gerken şey yiyeceklerdeki tahılın yüksek lifli, düşük şekerli bir çeşit olduğundan emin olun.

Sabahları Neden Aç Uyanırız?

Uyku alışkanlıkları

Uyku eksikliği hormon seviyelerinde dengesizliğe yol açarak, vücudunuzun yemeğe ihtiyacı olmadığında bile kendinizi aç hissetmenize neden olur. Açlık hormonları ghrelin ve leptin sırasıyla iştahı uyarır ve bastırır. Uykusuz kaldığınızda ghrelin seviyeleri yükselir ve leptin seviyeleri düşer. Bu, açlığın artmasına, gündüz ve gece boyunca daha fazla yanlış atıştırmalara yol açar.

Öğünleri atlamak

Sıkışık programların ve sürekli koşuşturmanın olduğu günlerde, öğün atlamak her zamankinden daha kolay. Kalori açığı çok artarsa, bu uykuyu bölebilmektedir. Açlık, bir kişiyi uyandıracak kadar güçlü olmaktadır. Çünkü vücut ve beyin, uyku yerine yemek yemeye öncelik verir. Bu kötü alışkanlığı kırmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Yemek yediğinizde, öğünlerinizin ve atıştırmalıklarınızın sürekli olarak yağsız protein, lif ve kalp-sağlıklı yağ karışımı içerdiğinden emin olun.

Kan şekerinde dengesizlik

Prediyabetiniz ya da diyabetiniz varsa, hücreleriniz enerjiyi (glikoz formunda) düzgün bir şekilde ememez çünkü insüline (kandaki glikoz miktarını düzenleyen hormon) olması gerektiği gibi yanıt vermezler. Bu, yemek yiyor olsanız bile, vücudunuzun hala “aç” olduğunuzu algıladığı anlamına gelir çünkü hücreleriniz hiç yakıt almaz ve bu açlık sizi uyandırabilir.

Diyet yapmıyorsanız, yeme ya da yaşam tarzı alışkanlıklarınızı fazla değiştirmediyseniz ve aniden her zaman açlıktan uyanıyorsanız, glikoz ve insülininizi kontrol etmek için bazı temel laboratuvar testleri yaptırmalısınız.

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu