GündemÖzel Haberler

O SIĞINAĞI RESTORE EDİN YAŞASIN

Balıkesir’de Mirzabey mahallesinde bir tünel. 3 metreye yakın uzunluğa sahip. Çamlık çıkmazı sokağından başlayıp Çamlık sokağında bitiyor. Tünele girdiğinizde içerisinde rayların olduğunu gördüğünü ve kazı yapıldığı sırada vagonlarla o rayların dışarıya çıkarıldığına tanıklık eden bir isimle karşılaşıyorsunuz. İşte MERHABA’nın ulaştığı o isim Mirzabey mahallesi muhtarı Cihat Kayalı. ‘Bir zamanlar sığınakmış’ dediği o tarihi tünelle ilgili bakın neler söylüyor.

KİM İLGİLENECEK?

‘Tünel ilgi bekliyor’ diyen Muhtar Kayalı, bu tünelin Alman harbi sırasında sığınak niyeti ile yapıldığının söylendiğini ifade ediyor. Tünelin kaderine terk edildiğini ifade eden Kayalı, ilgililere çağrıda bulunarak, temizlenmesini ve ardından restore ettirilmesini istiyor. Restore ettirilecek sığınağın, Öğrencilere ders amacıyla gezdirilebileceğini belirten Kayalı, “Sığınak, Balıkesir’in tarihi mirasına kazandırılabilecek bir değer taşıyor’ diyor.

‘TARİHİ MİRAS DİYE DÜŞÜNÜYORUM’

Mahallesindeki tünelin bir geçmişinin olduğunu ifade eden Kayalı tarihe sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Zamanla kaybedilen ve unutulan bu yerler aslında geriye dönüp bakıldığında geçmiş tarihi yaşatan değerler ve biz ne olursa olsun geçmişe ait olan bu tip yerleri de korumalıyız. Ancak, bu tüneli korumayı bırakın zamanında bir demir kapıyla örtülmüş ancak bir bölümü açık bulunan ve şuanda ilgi bekleyen bir halde. Bence tarihi bir miras. Yetkililer nerde? Dedi.

 

 

YAŞATIN YAŞASIN

Mirzabey Mahallesi Çamlık Çıkmazı Sokaktan başlayan, çıkışı Çamlık Sokakta olan yaklaşık 60-70 metre uzunluğunda 3 metreye yakın yükseklikteki tünel, ilgi bekliyor. Mahalle Muhtarı Cihat Kayalı, tünelin Alman harbi zamanında Yunan Vasili adlı kişi tarafından sığınak olarak yapıldığını söyledi. Restore ettirilerek, Balıkesir’e kazandırılmasını istedi.

Tünel, ilgi bekliyor

Cihat Kayalı, çocukluk döneminde tünelin içine girdiğini, o dönemde tünelin içinde rayların olduğunu gördüğünü,  rayların, tünel yapımında kazıda çıkan taşların vagonlarla dışarı çıkartılması amacıyla döşendiğini düşündüğünü söyledi. Şuan için tünelin giriş ve çıkışlarının güvenlik amacıyla kapalı olduğunu söyleyen Kayalı, geçmiş yıllarda tünelin temizlenmesine karşın bugün tünelin yine kirli bir görüntü içinde olduğunu belirtti.

“Sığınak, Balıkesir’in tarihi mirasına kazandırılmalı”

Tünelin kaderine terk edildiğini ifade eden Kayalı, ilgililere çağrıda bulunarak, temizlenmesini ve ardından restore ettirilmesini istedi. Restore ettirilecek sığınağın, Öğrencilere ders amacıyla gezdirilebileceğini anlatan Kayalı, “Sığınak, Balıkesir’in tarihi mirasına kazandırılmalı” dedi. Serap Tetik Acar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu