Köşe Yazıları

SOSYAL MEDYADAKİ GÜNDEM

11 Mart 2020 – Çarşamba günkü sosyal medya gruplarımda paylaşılan bir mesaj: “Sosyal medyadan koronavirüs (Kovid-19) konusunda kamuoyunu endişeye düşürme amaçlı paylaşımlar yapan 29 kullanıcı, gerekli işlemler için ilgililere bildirildi.”

Zor bir süreçteyken bile toplumda var olan bazı cahiller, hırsızlar, dolandırıcılar, düzenbazlar mart ayında sessiz durmadı. Ana haber bülteninden bazılarını izlemişsinizdir. “Sağlık Bakanlığından geliyoruz. Evinizde ve aile bireylerinizde virüs belirtileri var mı diye kontrole geldik.” deyip ev soyan, yaşlı amca ve teyzelerimizi bayıltıp iyi niyetlerini körelten insanlar da yok değil. Herkes evinde kalınca hırsızlar da çalacak bir şey bulayıp yeni yöntemlere el attılar. Güvenlik görevlisi bulunmayan apartmanların ziline basıp yalancıktan kargo, elektrikçi gibi otomatikten kendilerini tanıtanları ekranlardan seyrettik. Değişik bir yalanla apartmana sızarak her dairenin önündeki kaliteli ayakkabıları komple alıp çalan, onları bitpazarında yahut ikinci el pazarlarda elden çıkaran hırsızlar türedi. Hadi o ayakkabıyı sattın diyelim, haram para ve haram lokma boğazlarından nasıl geçiyor idrak edemiyorum. Her ne kadar ayakkabıdan da virüs bulaşma ihtimali olsa da uzmanlarımız herkesin kendi ayakkabılarını bir poşet içine koyup içeri almalarını, kapı önünde bulundurmamalarını tembihliyor.

 

İlgili Makaleler

12 Mart 2020 – Perşembe, BAÜN GST (Balıkesir Üniversitesi Görsel Sanatlar Topluluğu) grubumuzdan gelen, “Bunları Biliyor Musunuz?” isimli sanal sayfadan bir bilgi:

“Sayıları 400 milyarı bulan dev çekirge topluluğu Türkiye’ye doğru ilerliyor. Bu topluluğa mart ayının 2.yarısında yumurtadan çıkacak yeni çekirgeler de eklenecek.”

Virüsle mücadele ederken çekirge sürüleri de gelirse ve bu hayvanlar tarlalarımıza akın ederse işte kıtlık ile mücadele başlayacaktır.

“Bunları Biliyor Musunuz?” sayfasından başka bir genel bilgi:

“Makarna üreticileri: ‘Kimse panik yapmasın, Türkiye’yi makarnaya boğarız.’ dedi.”

 

 

Benim de gönüllüsü olduğum ve üniversite öğrencileriyle beraber seramik eserler yaptığım seramik sergimize dair üzücü bir ertelenme bildirisi:

 

DUYURU:

 

“Karesi Belediyesi ve Karesi Kent Konseyi tarafından planlanan 14 Mart 2020, Saat 12.00’de Adnan Menderes Mahallesindeki “Kitap Okuma Etkinliği” ve aynı tarihte Yay/Ada Avm’de planlanan Sanatçı Buğra Kulbak’ın “Seramik Sergisi” ve diğer tüm salon organizasyonlarımız Sağlık Tedbirleri nedeniyle ilerleyen bir tarihe ertelenmiştir. Tüm hemşehrilerimize saygıyla duyurulur. Karesi Belediyesi-Karesi Kent Konseyi”.

 

 

16 Mart 2020 –Pazartesi, “Son Dakika Edremit” Sanal sayfası:

 

Okuyucu şikâyeti:

“Edremit bölgesinde umreden gelen iki otobüs karantinadan kaçarak gelmiştir. İlgili birimlere gereken önlemlerin alınmasını arz ederim. Altın olup da başıboş gezen insanlar var. Karantinaya girmeyen ilgili cami ve umre ekibini listeye alan organizatör arkadaş gerekli birimlere yardımcı olup virüsün yapılmamasını sağlayabilir mi acaba. Ciddi bir tehlike var şu anda.”

 

Karantina bittiğinde aynı anda doğum yapmaya karar veren kadınlar, aynı anda eşlerinden boşanmayı planlayanlar, evde hanım dırdırı çeken beyler bile bu süreçte karikatürlere yansıdı.

 

Edremit Devlet Hastanesinde tahlilleri pozitif çıkan bir vatandaşın hastane raporu… Tanı: COVID-19, Belirtiler: Öksürük, Açıklama: PNÖMONİ.

Belki de salgın yönteminde en güvenli ortam gerçekten de evimiz, en sağlıklı karantina bölgesi yine kendi evimizdir.

 

 

17 Mart 2020-Salı, toplu mesaj:

 

“Akşam saat 22.00’de Türkiye’nin her yerinde aynı anda Fetih suresi okunacaktır. Mesajı dağıtabildiğimiz kadar dağıtalım inşallah. Ülkemizdeki olaylar için ALLAH HEPİMİZİN YARDIMCISI OLSUN İNŞALLAH…”. Ülkem ve sevdiklerim için dua etmeye devam ediyorum.

 

 

KARANTİNANIN İLK HAFTASINDA Görsel Sanatlar Topluğu (GST) duyurusu:

 

“BAÜN GST ONLİNE SERGİ”

Slogan= “Tatili Değerlendir…”

 

“Baün GST online etiketi ile eserlerinizi paylaşın, ‘baungorselsanatlar’ hesabında eseriniz hikâyelerde paylaşılsın, daha sonra online sergide eseriniz ile yer alın.”

“Online” kelimesi yabancı bir terim, bunun yerine eş anlamı olan “çevrimiçi” kelimesini kullanalım. Bu anlamlı “çevrimiçi sergi” projemiz için ben de evimde yaptığım sanatsal çalışmalarla ebru, telve sanatımla, eskiz defterimdeki sulu boya ve pastel boya resim çalışmalarımla sergimize uzaktan katkıda bulundum.

 

18 Mart 2020 Çarşamba, Ankara Sağlık Bakanlığı Canlı yayın, NTV SON DAKİKA Haberi:

 

“Türkiye’de virüsten ilk ölüm”

Alt yazıda büyük harflerle: “İTALYA’DA YENİ TİP CORONAVİRÜSTEN ÖLENLERİN SAYISI 2 BİN 503’E YÜKSELDİ.”

 

 

Evde sanatı takip için “khanacademy” sitesindeki “Sanat Tarihi” arşivini önermişti atölyemizdeki Resim Öğretmenimiz Gülfer TETİK Hanım:

Sitedeki arşivden öne çıkan konu başlıkları: Sanat Tarihinde Özel Konular, Sanat Tarihi Temel Bilgiler, Fotoğrafçılık, Tarih Öncesi Sanat, Antik Akdeniz, Ortaçağ Avrupası+Bizans, İslâm Dünyasında Sanat, Avrupa (1300-1600), 1. Dünya Savaşı’nda Amerika Sanatı, 19. Yüzyıl Avrupası’nda Sanat, Modernizm 1900-1980, Global Çağdaş Sanat, Asya Sanatı, Afrika Sanatı.

 

Amigurumi örgü oyuncak sitesi paylaşımı, hanımlarımız tığla yapılan yeni virüs modellerini paylaşınca buna da tebessüm etmiştik. Görselde yuvarlak bir mikrop modeli, kenarlarında huni şeklinde kırmızı iple yapılan virüsler vardı. Ve bir kızın paylaşımı şöyleydi:

“Annemin örgü grubuna böyle bir şey geldi. Annem şu an corona modeli çıkarıyor. T.C. milleti şaşırtmıyor.”

 

 

Mutlu bir haber Çanakkale Zaferi’nin 105. Yılı olan 18 Mart 2020-Çarşamba günü gelmişti. Edremit Halk Eğitimi Merkezi (EHEM) “Türk İşaret Dili (TİD)” kursu öğle grubu sınıfımdan, tamamı kız olup da bir tek erkek öğrencim olan çalışkan Mehmet’ten muhteşem bir haber almıştık. Bu sınıfıma 10 Mart 2020-Salı günü sertifika sınavı yaptım ki bir hafta sonra da (ilk yılında atanan) Mehmet öğrencimle gurur duyduk. Mehmet KESKİN, “Ahi Evran Üniversitesi-Sınıf Öğretmeliği” bölümünden mezundu. Bursa’ya mülakat sınavı için gitmişti ve sonuçları iyi geçmişti. Aslen Nevşehirli olan ve ailesiyle Edremit’te yaşayan öğrencimin işaret dili grubumuzdaki paylaşımı:

 

Mehmet KESKİN-Sınıf Öğretmenliği alanı

Atama Sonucu-Atandığınız Kurum: ŞANLIURFA/VİRANŞEHİR-Şehit Şevket Direk İlkokulu. Tercih Sırası:6,  Sözlü Puanı: 78,  KPSS Puanı: 78, 40544.

 

 

Bu yıl 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 105. yıl dönümü (1915-2020). İki hafta öncesinde “Genç Kızılay Topluluğu” öğrencilerime işaret dili tercümeyle Çanakkale Türküsünü ödev olarak vermiştim. O toplu projemiz koronavirüs karantina tatili sürecinde yarım kalmıştı. Çanakkale’mdeki zaferimizin 105. yılının kutlaması bu yıl belki de ilk kez yapılamadı. Gelibolu Yarımadası da dezenfekte çalışmalarında olunca gemiyle geçişler durmuştu, Türk askerimizin günün önemine dair askerî tören çalışmaları bile ertelendi. Her zor durumda dahi bir küçük mutluluk ararım kendimde. Elimizde çiçeklerle Çanakkale Şehitler Abidesi’ne gidemesek de dilimizde duamızla, içimizdeki vatan sevgisiyle selâma durduk biz. Bu zafer birimizin değil hepimizindir. Şehitlerimizin mekânı cennet olsun. Çanakkale Zaferi’nin 105. yılı hepimize armağan olsun.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu