Balıkesir Merhaba Blog YazılarıEtkinlikGündemYaşam

Stratejik Düşünme Dersi

Dünyanın en büyük satranç oyuncularından biri olan Garry Kasparov’dan stratejik düşünme dersi

 

Stratejik Düşünme Dersi

Dünyanın En Büyük Satranç Oyuncularından Biri, Garry Kasparov’dan Meydan Okuyan Sorularla Birlikte Stratejik Düşünme Dersi

Kendi Yönteminizi Geliştirin

Eğer davranışlarınızın üzerinde düşünmezseniz, sonradan yararı olmayan düşünceler içine girip, verimsiz fikirlerde kaybolmak çok kolaydır. Buradaki kilit nokta; eğer gerçekten başarılı olduğunuzu düşünüyorsanız, sizi bu noktaya ulaştıran kilit fikirler nasıl gelişti? (Tam tersi de kendinize sormanız ve üzerinde düşünmeniz için elverişli bir sorudur.)

İçsel Farkındalık

“İçsel farkındalık, zirve performansınıza ulaşabilmek için bilginizi, deneyimlerinizi ve yeteneklerinizi birleştirebilmeniz açısından esastır. Bu türde bir analizi çok az insan yapar.” 

Sezgilerinize ne derece güvenirsiniz? Hangi konularda, bilgi, deneyim ve yetenekleriniz güçlüdür? Bunu başka konulara uyarlamak için ne gibi kaynaklara sahipsiniz?

Kararlarınızı Hedef Doğrultusunda Gerçekleştirin

“Her adım, her tepki, her karar, net bir hedef doğrultusunda gerçekleştirilmelidir. Aksi taktirde, kararınızın gerçekten yararınıza olduğuna inanamanın güveniyle, en açık (sizi zorda bırakacak) kararları verirsiniz.”

Daha sonra hatalı olduğunu gördüğünüz bir kararda, sizce hangi aşamada yanıldınız? Benzer bir kararla karşılaştığınızda, asla tekrarlamayacağınız düşünce tarzı nedir?

Stratejik Düşünme Dersi

Nedenleriyle Hareket Edin

“Herkes bir noktada daha iyi bir iş bulmak ister. Ancak, neden değişiklik istediğinizi gerçekten anladığınız zaman değişim başlar.”

Sizi harekete geçiren fikirler, anlık bir oluşum mu gösteriyor, yoksa uzun vadeli hedefleriniz doğrultusunda seçtiğiniz aksiyonları mı alıyorsunuz? (Ve cazip bile olsa seçiminiz olmayanlardan kolaylıkla vazgeçebiliyor musunuz?)

Planlarınızı Güçlü Kılın

“Planlarınız güçlüyse ve taktik farkındalığınız iyiyse, rakibiniz ancak sizin yardımınızla başarabilir.”

Uzun vadeli planlarınız var mıdır? Bu planlar yazılı mıdır? Ve güncel midir? (Yukarıdaki stratejinin çalışması için bu 3 sorunun cevabının “evet” olması gerektiğinden bahsetmektedir.)

Bakmak ve Görmek Arasındaki Farklı Anlayın

“Neye baktığınız konusunda en küçük bir fikriniz bile yoksa, ne kadar ileriyi gördüğünüzün bir önemi olmaz.”

Sizce “Bakmak” ile “Görmek” arasındaki fark nedir? En son, herkesin bakıp, görmediği ve/veya görüp bakmadığı neyi fark ettiniz?

 

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük satranç oyuncularından biri olan Garry Kasparov’un, stratejilerini üzerine kurduğu düşünme şeklini paylaştık. Bu stratejik düşünme şeklinin mimarisi kendisinin uzun, çok uzun yıllarını almıştır. Sadece bu düşünce mimarisine bakıp, ne dediğini anlamak mümkün durmamaktadır. Umuyoruz ki bu sorular mümkün kılar. Ayrıca kendilerinden daha büyük başka soruların doğmasını sağlar.

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

 

Bu yazı www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu