GündemEkonomi

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA FONU

Balıkesir Sanayici ve İş Adamları Derneği (BASİAD) Balıkesir ve çevre illerde iş hayatına dair yaşanan sorunlara dair bi değerlendirme yaptı. BASİAD başkanı Abdullah Bekki yaptığı yazılı açıklamada “Küçük-büyük, tüzel kişi-gerçek kişi, sektör fark etmeksizin genel bir nakit döngü sorunu olduğu tüm kesimlerin ortak görüşü olarak ön plana çıkmıştır.”ifadelerine yer verdi.

 

 

Başkan Bekki: “Balıkesir Girişimcilerinin değişik sektörlerinden ekonomik hayat ile ilgili sorunları BASİAD’a ulaştırılmaktadır. Son günlerde çevre illerin girişimcilerinden de sorunların BASİAD’a iletilmesi üzerine konu değerlendirilerek Balıkesir özelinde neler yapılabileceği konusu bir toplantı ile değerlendirilmiştir.

 

Gelen tüm raporlar ve yapılan tüm görüşmeler hiç kuşkusuz bugünkü ekonomik sorunun temelini; nakit döngüsünün döndürülememesinden kaynaklandığı görüşü net bir şekilde yinelenmiştir. Küçük-büyük, tüzel kişi-gerçek kişi, sektör fark etmeksizin genel bir nakit döngü sorunu olduğu tüm kesimlerin ortak görüşü olarak ön plana çıkmıştır.

 

Üyelerin konuyu ifade eden ortak görüşü ise: “Hükümetin borçlu şirketlerin finansal yapılandırmasına ilişkin çıkardığı kanun ön plana çıkmıştır. Bütün gelişmiş ekonomiler gibi Türkiye ekonomisinin de temel taşı şirketlerdir. Balıkesir’in şirketleri, Balıkesir’in kapasitesidir. Balıkesir’in şirketleri, Balıkesir’in istihdamıdır. ‘Finansal Restorasyon Planı’ şekline dönüşmesini beklediğimiz bu kanunun; adaletli ve ekonomiyi en yüksek seviyede etkileyecek şekilde uygulanması beklentisindeyiz. Balıkesir Şirketlerinin de bu uygulamadan eşit şekilde yararlanması genel ekonomik çıkarlar yönünde beklentimizdir.” denildi.

 

Finansal döngü sorununun ardından toplantı sonrası hazırlanan raporda:

“AR-GE, inovasyon alanındaki yeniliklere ve finansa olan ihtiyaç giderek büyürken ön plana çıkan husus iş yapma kolaylığı olmuştur. Uluslararası iş yapma kolaylığı endeksleri sonuçlarına bakıldığında iş dünyamız tabiri caiz ise “stabilize yolda değil otobanda yol almak” istiyor. İstihdam sorunu ve iş dünyasının kalifiye personel açığı bir potada değerlendirilerek yerel dinamiklere hizmet edecek portal ve eğitim planlaması ile desteklenmelidir. Balıkesir TEKNOKENT’in bina tesliminin Ağustos ayında gerçekleşmesi ardından beklentimiz Eylül ayı itibari ile başvuruların başlaması ile Balıkesir’e AR-GE ve proje bazında destek yapmasıdır.

 

Balıkesir iç ticaret dengesinin bölge işletmeleri aleyhinde büyümesi ve ihracat alanında atılması gereken adımların eksikliği iş dünyasının ivedi çözüm bekleyen konularının başında geliyor. “ denildi.

 

Toplantıda katılımcısı üyelerin ekonomik sorunların aşılması yönünde yerel dinamikler olarak yapılabilecek öncelikli konunun ise bir türlü gerçekleştirilemeyen “Balıkesir Sürdürülebilir Kalkınma Formu” nu kurmak ve işlevsellik kazandırmak olduğu görüşüne varıldı.

 

BASAİD, Balıkesir Kamu, STK ve İş Örgütleri, Üniversitesi ve kalkınma paydaşları ile Balıkesir’imizin sürdürülebilir gelişme çabalarına güçlerini birleştirerek daha kuvvetli şekilde destek olmak amacıyla “Sürdürülebilir Kalkınma Forumu”nu kurmak maksadı ile her türlü desteği vermeye hazırdır.” Dedi. Bekki, sürdürülebilir kalkınma fonunun amaçlarını şu şekilde sıraladı:

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri başta olmak üzere sürdürülebilir kalkınma ile ilgili ulusal düzenlemeler, anlaşmalar ve yaklaşımlar bağlamında güncel çalışmaları izleyerek, Balıkesir iş dünyasına etkilerinin değerlendirileceği bir diyalog ve işbirliği ortamı sağlamayı;

 

Sürdürülebilir büyüme ve akıllı endüstrileşmeyi ivmelendirirken, çevreye olumsuz etkilerinin en aza indirilebilmesi için başta döngüsel ekonomi olmak üzere yeni yaklaşım ve yöntem önerileri geliştirmeyi;

 

Bu doğrultuda orta ve uzun vadeli politikalar oluşturulmasına katkı sağlayacak araştırma ve değerlendirmeler yapmayı;

 

Sürdürülebilir kalkınma konusunda ilgili çalışmalardan araştırma ve bilgi notları ortaya çıkararak sonuçları ilgili kesimlerle ve kamuoyu ile paylaşmayı hedeflemektedir.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu