SağlıkBalıkesir Merhaba Blog Yazıları

Sürekli Üşüyenler Dikkat!

Sürekli üşüme durumu söz konusu ise kansızlıktan romatolojik hastalıklara kadar pek çok rahatsızlığın habercisi olabilir.

Sürekli Üşüyenler Dikkat!

Kış aylarında soğuk hava koşullarına maruz kalmak genellikle olağan bir durum olsa da, bazı bireyler nispeten ılıman hava şartlarında bile üşüme sorunu yaşayabilmektedir.

Bu durum, sıkça üşüyen kişilerin “kansız” oldukları şeklinde halk arasında ifade edilse de, bu durumun altında yatan sebepler genellikle karmaşık olabilir. Sürekli üşüme sorunu, çeşitli sağlık sorunlarının habercisi olabilir ve basit bir açıklamadan öteye geçebilir.

Normal vücut ısısı ortalama 36,7 derecedir

Normal vücut ısısı 35,5-37,5 derece arası olup ortalaması 36,7. Ortam ısısı düştüğünde üşüme hissiyle beraber vücut kendi ısısını korumak için derin damarlarında büzüşme yaparak ısı kaybını önlemeye, kaslarda titreme şeklinde küçük kasılmalar ve gevşemelerle ısı üretmeye başlar. Üşüme hissi bu mekanizmaları harekete geçiren önemli bir uyarıdır.

Sürekli Üşümenin Sebebi Nedir?

Uzun süren üşüme durumu varsa, ciddiye alınmalı

Ortam ısısı düşük kaldığında üşüme hissinin olması gayet normal bir durumdur. Üşüme hissinin giderilmesi için yapılacak ilk iş vücudun ısı kaybını önleyecek uygun kıyafetler giymektir. Yine yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmek, kış mevsimi bile olsa günlük aktiviteler ve spor faaliyetleri yapmak şarttır.

Akla ilk gelen sebeplerin başında anemi var

Bu noktada akla hangi hastalıkların üşümeye sebep olabileceği sorusu geliyor. Üşüme denilince ilk düşünülen vücudun özellikle uç organlarına yeterince kan ve dolayısıyla oksijen gitmemesine neden olan anemi ya da bilinen adıyla kansızlık. Üşümeye sebep olan bir diğer hastalık ise hipotiroidi. Tiroid bezinin yeterince tiroid hormonu üretememesinden dolayı metabolizma yavaşlıyor. Böylece vücutta enerji ve ısı üretimi azalıyor.

Sürekli Üşümenin Sebebi Nedir?

Kan dolaşımında bozukluğa dikkat

Yüksek kolesterol, şeker hastalığı, kontrolsüz hipertansiyon, sigara ve alkol kullanımı nedeniyle ateroskleroz dediğimiz atar damarların daralması neticesinde eller ve ayaklar gibi uç organlara yeterince kan gitmiyor. Bu da ellerde, ayaklarda soğukluk, solukluk ve üşümeye yol açıyor.

 

 

Haber: Bülten

Dünya Genelinde 249 Milyon Vaka Tespit Edildi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu