Köşe Yazıları

Toplumlarda Ekonomik Eşitsizlik ve Statü Kaygısı

Toplumlarda Ekonomik Eşitsizlik ve Statü Kaygısı

 

Sosyal bağlam, sosyal dünyayı anlamlandırmak için hangi sosyal kategorilerin daha alakalı olduğu hakkındaki normları şekillendirir. Bazı sosyal kategoriler kronik olarak daha erişilebilir ve sosyal kimliğin merkezi hale gelebilir. Sosyoekonomik statülerinden bağımsız olarak, eşit olmayan ülkelerde yaşayan insanlar hiyerarşilere ve statü ipuçlarına karşı daha duyarlı olmaktadır.  Bu nedenle, daha yüksek algılanan ekonomik eşitsizliğin insanları daha fazla önem atfetmeye ve sosyal merdivende işgal ettikleri konum hakkında daha fazla endişelenmeye yönlendirmesi olasıdır.

 

İlgili Makaleler

Bu fikre dayanarak, ekonomik mesafeler daha yüksek olduğunda, yani kişinin ekonomik boyuta dayalı statüsünün- diğer değer ve parametrelere göre öz-değer ve refah algımızda daha alakalı bir rol kazandığını varsayar. Bu nedenle, ekonomik eşitsizlik daha yüksek olduğunda, insanlar hakkında kronik olarak daha fazla endişe duyarlar.

Örneğin, büyük gelir eşitsizlikleri olan bir toplumda yaşayan bir kişi, muhtemelen benzerlerinden eşit veya daha iyi bir maaş elde etmek için önemli bir baskı hissedecektir. Dahası, kişinin belirli bir toplumdaki veya referans grubundaki sıralamasını ifade eden göreli bir nitelik olduğundan, eşitsizlik arttığında sosyal karşılaştırma eğilimi de artar. Bundan fazla mutlak ekonomik kaynaklar, göreli ekonomik konum, yaşam doyumumuzu belirleyen şeydir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu