Ekonomiİlçe Haberleri

Türk Doğal Taşları Suudi Arabistan’ı Süsleyecek

Ege Maden İhracatçıları Birliği, Türkiye'nin doğal taş ihracat lideri olarak bilinen birliği, 2024 yılının ilk yurtdışı pazarlama faaliyetini Suudi Arabistan'da gerçekleştirdi.

Türk Doğal Taşları Suudi Arabistan’ı Süsleyecek

Turk Dogal Taslari Suudi Arabistani Susleyecek 1

Siyasi İlişkilerin Olumlu Etkisi

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki olumlu siyasi ilişkilerin doğal taş ihracatına olumlu yansıdığı belirtiliyor. 2023’te Suudi Arabistan’a 114 milyon dolarlık doğal taş ihracatı gerçekleştiren Türk sektörü, 2024 için 500 milyon dolarlık bir hedef belirledi.

İtalya ve İspanya’dan Türkiye’ye Dönüş

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Suudi Arabistanlı doğal taş ithalatçılarının İtalya ve İspanya’dan Türkiye’ye yönlendiklerini söyledi. Suudi Arabistanlı ithalatçılar, Türk doğal taşlarını tercih ederek ticaretin tekrar başlamasından memnuniyetlerini dile getirdi.

İki Ülke Arasında İş Görüşmeleri

Suudi Arabistan Sektörel Ticaret Heyeti çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında Dammam ve Riyad’da toplamda 16 firma ziyaret edildi. İş görüşmelerinde, Türk doğal taşlarına olan ilginin yoğun olduğu belirtilerek, Türk firmalarının ticaret heyetinden olumlu geri dönüşler aldığı vurgulandı.

Turk Dogal Taslari Suudi Arabistani Susleyecek 2

Artan İhracat Rakamları

Alimoğlu, 2023 yılında Türk doğal taş sektörünün Suudi Arabistan’a yüzde 41’lik bir artışla 114 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. Ege Bölgesi’nden Suudi Arabistan’a yapılan doğal taş ihracatının yüzde 71 artarak 24 milyon dolara ulaştığı ifade edildi.

2023 Doğal Taş İhracatında Lider

Türkiye’nin 2023 yılında 183 ülke ve gümrüklü bölgeye doğal taş ihracatı yaptığına değinilen haberde, Çin Halk Cumhuriyeti’nin yüzde 3’lük artışla 432 milyon dolarlık tutarla lider olduğu belirtildi. Suudi Arabistan ise yüzde 41’lik artışla en büyük artış hızını yakalayarak 114 milyon dolarlık ihracatla dikkat çekti.

Haber: Bülten

Türkiye’nin İhracat Rekoru: Geçen Yıl 70 Ülkeye Ulaşıldı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu