Köşe Yazıları

Türkiye’de Yasalar Zenginlerden Yana Mı?

Türkiye’de Yasalar Zenginlerden Yana Mı?

            Hiç bir zaman servet düşmanı olmadım. Aksine halkımız arasında çok yaygın olan “İki çıplak bir hamama yakışır” lafını çok anlamlı bulurum. Sende yok, bende yok, yokoğlu yok olacağına, birilerinin olsun ki vatana, millete faydalı olsun.

Ülkeler için sermaye çevreleri oldukça önemli. Çünkü bunlar yatırımlar yapar, fabrikalar açar. Bir çok kişiye iş imkanı sağlar, ülkenin hammaddelerini işleyerek katma değer katar. Ürettiklerini iç piyasa sürerek, halkın istiyacını karşılar, yurt dışına ihraç ederek, ülkeye döviz girdisi sağlar. Yetmedi devlete yüklü miktarda vergi verir. Bunların hepsi hoş ve güzel şeyler. Keşke on tane, yüz tane daha Koç, Sabancı olsaydı!!!.

Bu kadar önemli unsurları barındıran iş çevreleri bazen haddini aşarak hükümetlere ayar vermeye çalıştığı da olmuştur. Hükümetler onların görüş ve taleplerini dikkate alır. Yatırım yapmaları için çeşitli teşvik uygulamaları da yaparlar.

Son yıllarda bu iş çevreleri devlet bankalarından farklı amaçlarlar, oldukça iyi koşullarda kredi çekmekte ve devletle iş yapmaktadır. Yani devletin parası ile devlete iş! Olsun yukarıda bahsettiğmiz gibi birçok hizmetleri varya helal olsun. Yetmedi devletle alım garantili işler yapmakta. Hatta döviz üzerinden alım garantileri var. Yani girişimciler neredeyse sıfır riskli yatırımlar yapmakta.

Bu çevrelere bütün bu kadar avantajlar yetmiyor, şirketlerini borsaya açıyor. Küçük yatırımcının elindeki avucundakine de göz dikmeye başladı. Borsa, küçük yatırımcıdan büyük yatırmcıya para aktarma yeri oldu adeta!

Son zamanlarda birçok şirket halka açıldı açılıyor. Eskiden şirket ne kadar hissesini halka arz edecekse talep toplar, sonra halka arz ederdi. Birkaç gün içinde borsada işlem görmeye başlardı. Günümüzde ise talep toplanıyor, halka arz edeceği hisselerin bir kısmını halka arz ediyor. Hisse borsada işlem görmeye başladıktan sonra manüple ediliyor, bir birbuçuk ay içerisinde %300-500 bazen daha fazla yükseltiliyor. Bu fiyatlardan arzda ayrılan hisseler küçük yatırımcıya kaba ifade ile kakalanıyor. Defter değeri 1 lira olan hissenin atıryorum %10’u, 10 liradan halka arz ediliyor, borsada işlem görmeye başladıktan sonra 50-60 hatta 70 liraya küçük yatırımcıya satılıyor. Ne güzel memleket! Bir liralık hisse 5-6 hafta gibi kısa sürede 50-60 kat yüksek fiyatla satılıyor.

Bu halka arz değil, halka okkalı kazık demek. SPK da küçük yatırmcının ayrıca tavuk gibi yolunmasını seyrediyor vesselam…

Bu ülkede iş insanı mı olsak ne yapsak?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu