Köşe Yazıları

Ustalar İşini Ustalıkla Yapanlar

Ustalar İşini Ustalıkla Yapanlar

 

Sanatçının ruhu, binaların duruşu, gerçek hayatın kitabı bir ustanın ellerinde şekillenir. Eğitmenler bile devletteki yaygın eğitim kurumlarında “usta öğretici” olarak görev yaparken alanında usta oldukları eğitimleri kursiyerlerine öğretip kurs verirler. İşini ustalıkla yapan, kendi evindeki kırık döküğü kendisi tamir edip de dışarıdan gelecek olan ustalara hiç para ödemeyen, sanatını ustalıkla kullanan insanlarımız yaşıyor içimizde. On parmağında on marifet olan, yeteneğini kullanan canlar azdır şu dünyada. Bekâr evimdeki çamaşır makinemde çıkan arızayı, buzdolabımın dondurucu bölümündeki derecede oluşan sorunu, dökülen sıvaları, balkon temizliğini, sigorta aniden atınca elektrikte yaşanan arızayı, patlayan ampulleri yenileriyle değiştirmeyi, sabah ezanında yahut gece yatarken yemeğimi pişirip de ilçede eğitim verirken mutfağımı hazır bulundurmayı, bitkilerimi mevsiminde aşılayıp budamayı, hayata dair en güncel bilgileri araştırarak öğrenen ve evime hiç erkek usta yahut tamirci sokmadan birçok işimi kız başıma halledebilen bir insan olmayı başarmışımdır.

Alanında usta olmalı herkes. Mesleğinin, ekmek kapısının, yeteneklerinin hakkını ustalıkla verebilmeli. “Usta oyuncu, usta öğretici, usta yönetmen, usta aşçı” diye başarılı insanlarımızdan övgüyle bahsederiz hani. “İşini ustalıkla yaptı… Çıraklarını ve kalfasını Ahmet Ustamız bu pastacılık işinde çok iyi yetiştirmiş…” gibi övgü dolu sözler her yüreği mutlu eder. Örümcek ağını ustalıkla tasarlayıp ören bir örümcek, kilometrelerce uzaklara yılmadan kanat çırparak milyonlarca mis kokulu çiçeklerimizden polen toplayıp bal üreten arı kardeş, yaz mevsimindeki o aşırı sıcak havalarda cırcır böceği komşusunun tembelliğine inat canla başla çalışarak yuvasına kışlık yiyecek taşıyan çalışkan karınca, kedi ve köpeklerdeki analık içgüdüsü, ipek böceğinin kozasında sabırla geçen kırk günlük yolculuğunun sonunda kozasını örerek bizlere ipek elbiseler giyebilmemiz için metrelerce uzunluktaki sapasağlam ipek ipleri hediye etmesi, evcil hayvanların insanoğlu için çabalayıp süt ve yumurta ikram etmesi, bitkilerdeki şifalı mucizeler ve daha binlerce canlı örneğimiz hep ustalık işidir.

İlgili Makaleler

         Arı, örümcek, karınca başta olmak üzere bu güzel hayvanların her biri tabiatın ustasıdır. Bir de evrenin en mükemmel sanatçısı, eşsiz ustası olan “Allah” vardır. Ustalık sabır işidir ve bileğinin hakkıyla, alın teriyle, yeteneğini ustaca kullanmakla, yaratanın kendisine verdiği nefesi en gerekli yerde harcayarak hakkını verir. Bütün ustaların başımızın üstünde yeri var. Sağ olsunlar, var olsunlar, her ihtiyaç anında aramızda bulunsunlar.

 

ELİF YAVAŞ

TARİH= 11 Eylül 2020 – Cuma

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu