Balıkesir Merhaba Blog YazılarıSağlık

Uyku Bozuklukları Nelerdir?

Uyku Bozuklukları Nelerdir? Normal uyku sırasında, gece boyunca birçok kez REM ve REM olmayan (NREM) uykunun dört aşaması arasında geçiş yaparsınız. NREM uykusunun 1. aşaması en hafif, 4. aşaması ise en derin aşamasıdır.

 

Uyku Bozuklukları Nelerdir?

G Jpg

Tekrar tekrar kesintiye uğradığınızda ve uykunun bu türleri vardır. Aşamalarında normal bir şekilde dolaşamadığınızda , kendinizi yorgun, bitkin hissedebilir ve uyanıkken konsantre olma ve dikkatinizi vermede sorun yaşarsınız.

Uyuklama sizi araba kazaları ve diğer kazalar için daha büyük risk altına sokar.

 

Uyku Bozuklukları Nelerdir?

Tipik olarak, insanlar geceleri uyurlar – yalnızca 9’dan 5’e iş günü gelenekleri sayesinde değildir. Aynı zamanda dahili bir “saat” tarafından yönlendirilen doğal uyku ve uyanıklık ritimlerimiz arasındaki yakın etkileşim sayesinde.

Bu saat, beynin hipotalamusun suprakiazmatik çekirdeği adı verilen küçük bir parçasıdır .  Dahası gözümüzün arkasından çıkan sinirlerin hemen üzerinde yer alır . Hafif ve egzersiz saati “sıfırlar” ve ileri veya geri hareket ettirir. Bu saatle ilgili anormalliklere sirkadiyen ritim bozuklukları denir.  (“yaklaşık”, “yaklaşık” anlamına gelir ve “ölür”, “gün” anlamına gelir).

Öte yandan Sirkadiyen ritim bozuklukları arasında jet lag. Vvardiyalı çalışma ayarlamaları, gecikmiş uyku fazı sendromu (uykuya dalarsınız ve çok geç uyanırsınız) ve ileri uyku fazı sendromu (uykuya dalarsınız ve çok erken uyanırsınız) yer alır.

 

Uykusuzluk hastalığı

Ayrıca uykusuzluk çeken insanlar geceleri yeterince uyuduklarını hissetmezler . Uykuya dalmakta zorluk çekebilirler veya gece sık sık veya sabah erken saatlerde uyanabilirler. Uykusuzluk, gündüz aktivitelerinizi etkiliyorsa bir problemdir. Uykusuzluğun stres , kaygı , depresyon, kötü uyku alışkanlıkları, sirkadiyen ritim bozuklukları ( jet lag gibi ) ve belirli ilaçları almak gibi birçok olası nedeni vardır .

 

Horlama

Birçok yetişkin horlar. Ses, soluduğunuz hava gırtlağın gevşemiş dokuları üzerinde çınladığında üretir. Horlama, neden olduğu gürültü nedeniyle bir sorun olabilir. Ayrıca uyku apnesi adı verilen daha ciddi bir uyku sorununun işaretidir.

Muhammed Can Akyürek’in yazısı

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Geri bildirim: Sabah Anksiyetesi Nedir? - Balıkesir Merhaba GazetesiBalıkesir Merhaba Gazetesi
  2. Geri bildirim: Sabahları Dinç Uyanın! - Balıkesir Merhaba GazetesiBalıkesir Merhaba Gazetesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu