GündemEkonomi

Vergide İndirim Neleri Etkileyecek?

VERGİDE İNDİRİM NELERİ ETKİLEYECEK?

 

Bakanlar Kurulu’ndan alınan kararda ÖTV ve KDV için yeni bir düzenleme geldi. Yeni düzenlemeyle birlikte fiyatlardaki ve uygulamalardaki son durum tüketiciye nasıl yansıyacak? Detaylar haberimizde…

 

Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından beyaz eşyalar için ÖTV, konut için ise KDV açıklaması yapıldı. Klima, buzdolabı, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, termosifon ve elektrikli süpürge gibi beyaz eşyalardan alınan özel tüketim vergisi (ÖTV) 30 Nisan’a kadar sıfırlandı. Bunun yanı sıra Bakanlar Kurulu tarafından gross tonilatoyu geçmeyen gezinti gemileri, yatlar, kotralar ve teknelerden alınan ÖTV’yi herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın sıfırlandı.

 

Sektörü Canlandırması Planlanıyor

Maliye Bakanı Ağbal, yaptığı açıklamada beyaz eşyadan 3 ay boyunca ÖTV alınmayacağını ifade ederken, konut alıcısı ile satıcısı arasındaki sözleşmelerde binde 9,48 olan vergiyi kaldırdıklarının ve yüzde 8’e düşürdükleri KDV’nin eylül sonuna uzatıldığının altını çizdi. 30 Nisan’a kadar geçerli olacak olan vergi indiriminin satışları yüzde 20’ye kadar arttırabileceği belirtildi. Bu alınmış kararın, sektörü psikolojik olarak rahatlaması ve sektörü canlandırması bekleniyor.

 

Hangi Ürünlerde Geçerli?

Resmi Gazete’de yayınlanan konuya ilişkin yapılan Bakanlar Kurulu kararına göre, bu indirimlerden klima, buzdolapları, derin dondurucular, gazla çalışan su ısıtıcıları, termosifonlar, çamaşır ve çamaşır kurutma makineleri, bulaşık makineleri, elektrik süpürgeleri, gıda ve meyev presleri ile elektrikli küçük ev aletlerine uygulanan ÖTV 30 Nisan’a kadar sıfırlandı. Bu karara göre, Bakanlar Kurulu, ahşap ve plastik mobilyalar, koltuklar ve büro mobilyalarına uygulanan ÖTV oranı da 30 Nisan’a kadar yüzde 8 olarak tespit edildi.

 

Konutta Yeni Dönem

Konutlardaki değişiklik ise Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda yapı ruhsatı 1 Ocak 2013’ten başlayıp 31 Aralık 2016 arasında olan konut inşaat projeleri ile kamu tarafından ihalesi 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yapılan konut inşaatı projelerinde; metrekare vergi değeri 500 lira ile 1000 lira arasında olan konutların tesliminde yüzde 8 KDV uygulaması hüküm altına alındı. Bu kapsamda, metrekare vergi değeri 1,000 TL ve üzeri konutların tesliminde uygulanacak KDV oranı da yüzde 18 olacak. Yapı ruhsatı 1 Ocak’tan sonra alınan konut inşaatı projeleri ile kamu tarafından ihalesi 1 Ocak’tan itibaren yapılacak konut inşaatı projelerinde ise metrekare vergi değeri bin lira ile iki bin lira arasında olan konutların tesliminde yüzde 8, iki binin üzerinde olan konutların tesliminde de yüzde 18 KDV uygulanacak.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu